5 Χριστουγεννιάτικα δώρα που προστατεύουν τους αγαπημένους σας… ψηφιακά!

Πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει για τα καλά πως οι ψηφιακοί κίνδυνοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα, ενώ η προστασία της ιδιωτικής μας ζωής κινδυνεύει από επιτήδειους που ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους να τρυπώσουν στο ψηφιακό μας άβατο. Ένα πρακτικό κα χρήσιμο δώρο, λοιπόν, θα ήταν ένα… γκατζετάκι που θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των αγαπημένων σας.

Ασφαλές ασύρματο router

Αντί να χρησιμοποιείτε τον Router που προσφέρει ο πάροχός σας, που συχνά έχει κενά ασφαλείας (για παράδειγμα, δεν δέχονται μεγάλους και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης), προτιμήστε έναν router σχεδιασμένο για ασφάλεια και, αν είναι δυνατόν, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) σε αυτόν και έτσι να αποφύγετε την εγκατάσταση ενός VPN σε κάθε συσκευή.

VPN

Πρόκειται για ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο που ανακατευθύνει τα δεδομένα του χρήστη μέσω ενός ασφαλούς κρυπτογραφημένου τούνελ, έτσι ώστε η ιστοσελίδα που επισκέπτεται να μην μπορεί να τον αναγνωρίσει. Το VPN είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χρησιμοποιείτε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, καθώς ενισχύει την ιδωτική σας ασφάλεια και εμποδίζει χάκερ, διαφημιστές, κτλ να σας κατασκοπεύουν. 

Κάλυμμα για την κάμερα

Το hacking σε web κάμερες, γνωστό και ως camfecting, δεν είναι κάτι σπάνιο. Ένα συρόμενο κάλυμμα κάμερας μπορεί να εμποδίσει τους κυβερνοεγκληματίες που αποκτήσουν πρόσβαση μέσω της κάμερας να αποσπάσουν προσωπικές σας πληροφορίες. 

Φίλτρο Προστασίας Απορρήτου για οθόνη φορητού υπολογιστή

Για τους φίλους ή τους συγγενείς που δεν αρκούνται να δουλεύουν μόνο στο σπίτι ή το γραφείο αλλά λαμβάνουν emia και… καθ’ οδόν, ένα καλό δώρο είναι ένα φίλτρο προστασίας απορρήτου για οθόνη φορητού υπολογιστή, ώστε να μην βλέπουν οι αδιάκριτοι τοι πληκτρολογούν - και κυρίως τους κωδικούς ασφαλείας τους. 

Ad blockers - Tracking blockers

Στην αγορά υπάρχουν αρκετές εφαρμογές αποκλεισμού διαφημίσεων (ad blockers) και εντοπισμού (tracking blockers), οι οποίες προστατεύουν τη δραστηριότητα περιήγησής σας από την ανεπιθύμητη παρακολούθηση, διασφαλίζοντας ότι δεν εμφανίζονται στην οθόνη σας οποιεσδήποτε επεμβατικές ή δυνητικά κακόβουλες διαφημίσεις.