Νέα μέτρα στην εστίαση: Παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα και ατομικές ελευθερίες;

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, από τις 15 Ιουλίου θα υπάρχουν δύο κατηγορίες επιχειρήσεων στην εστίαση: οι covid free που θα δέχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένους πελάτες και όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και οι μεικτοί, που θα δέχονται όσους έχουν κάνει νωρίτερα rapid ή μοριακό τεστ.

Στην πρώτη περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με ικανοποιητική πληρότητα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του καταστήματος χωρίς περιοριστικά μέτρα, ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, κτλ). 

Οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν σε ειδική πλατφόρμα σε ποια κατηγορία θα ανήκουν και θα φέρουν ειδική σήμανση στις εισόδους τους. Οι έλεγχοι των πελατών θα γίνονται μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα και η πιστοποίηση του εμβολιασμού ή του τεστ θα γίνεται με τον αριθμό ταυτότητας ή τον ΑΜΚΑ.

Εκτός από τον έντονο προβληματισμό των επιχειρηματιών για το πρακτικό κομμάτι των ελέγχων, υπάρχουν αντιδράσεις που μιλούν για διαχωρισμό των πολιτών και κοινωνική τομή που ανοίγει ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

«Διάκριση κάνει ο ιός, όχι η κυβέρνηση», απαντά στις ανησυχίες ο Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία ρυθμίζει τα της ανθρώπινης κυκλοφορίας και κοινωνικότητας, βάση της διάκρισης που κάνει ο ιός. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δώσει διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα στην εστίαση, τονίζει πως «είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να ισχύει έναντι πάντων. Είναι μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν το τείχος ανοσίας».

Εκτός από την κοινωνική τομή ανάμεσα σε εμβολιασμενους και μη, έντονος προβληματισμός υπάρχει και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που θα πρέπει να δείχνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα προσωπικά τους στοιχεία κάθε φορά που θα μπαίνουν σε ένα μαγαζί, αλλά και για τυχόν -εκατέρωθεν- στιγματισμό. 

Σ’ αυτές τις ανησυχίες, η κυβέρνηση απαντά πως συνεργάζεται στενά και με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που είναι Συνταγματική Ανεξάρτητη Αρχή. 

Καθυσηχάζει, μάλιστα, τους πολίτες επιβεβαιώνοντας πως η αυθεντικότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ελέγχεται μέσω ψηφιακής εφαρμογής, δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Απλώς θα διαπιστώνεται η γνησιότητα της προσκομιζόμενης ψηφιακής ή χάρτινης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και ως εκεί.  Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων και βεβαίως στα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Μένει , λοιπόν, να δούμε αν η εφαρμογή των νέων μέτρων θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για όσους διστάζουν να εμβολιαστούν και αν τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά όπως περιμένει η κυβέρνηση.