Αγωγή κατά του TikTok: Εξαπατά γονείς και συλλέγει προσωπικά δεδομένα παιδιών

Το Tik Tok είναι μια πλατφόρμα που αποκτά όλο και περισσότερη δημοφιλία κυρίως σε νέους και παιδιά. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, που η δια ζώσης επαφές των παιδιών και των εφήβων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, το συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό μέσο επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης. 


Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο μέσο όχι μόνο για την ψυχική και πνευματική υγεία των νέων, αλλά και για την ασφάλειά τους αφού συλλέγει προσωπικά δεδομένα ανήλικων χρηστών και τους εκθέτει σε κίνδυνο. 

Πρόκειται για ένα θέμα που έχει πάρει και νομικές διαστάσεις, αφού έχει ήδη υποβληθεί αγωγή για λογαριασμό εκατομμυρίων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ που έχουν χρησιμοποιήσει την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή.Μάλιστα, στην περίπτωση, που η Tik Tok βρεθεί ένοχη, αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να οφείλει χιλιάδες ευρώ στα παιδιά.

Πώς όμως εξαπατώνται οι γονείς από το Tik Tok;

Η νομική ομάδα, με επικεφαλής την πρώην επίτροπο παιδιών στην Αγγλία Αν Λόνγκφιλντπου, εξέτασε το θέμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών συλλέγονται χωρίς την απαραίτητη συναίνεση που ορίζεται από το νόμο (GDPR) αλλά και χωρίς γονείς και παιδιά να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει η εταιρία με τα δεδομένα αυτά.

Στα προσωπικά δεδομένα που εκτίθενται συμπεριλαμβάνονται αριθμοί τηλεφώνου των χρηστών, η ακριβής τοποθεσία τους, βιομετρικά δεδομένα και άλλα.

Η κα Λόνγκφιλντ μιλώντας σχετικά στο BBC είπε πως «πρόκειται για μία πλατφόρμα εξαιρετικά δημοφιλής που έχει βοηθήσει τα παιδιά να διατηρούν τις επαφές τους αυτό το κρίσιμο διάστημα της πανδημίας. Πίσω όμως από τα τραγούδια και τις προκλήσεις χορού κρύβεται η εξαπάτηση των γονέων. Αυτοί οι γονείς λοιπόν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι γίνεται με τα δεδομένα των παιδιών τους».

Και φυσικά, ο λόγος που συμβαίνει όλο αυτό δεν είναι άλλος από το οικονομικό όφελος που έχει η εφαρμογή από τις διαφημίσεις, οι οποίες βασίζονται στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών για να είναι πιο στοχευμένες. 

Η εφαρμογή, που έχει περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, απαντά πως «Το απόρρητο και η ασφάλεια είναι κορυφαίες προτεραιότητες για το TikTok και έχουμε εφαρμόσει ισχυρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογίες για να βοηθήσουμε στην προστασία όλων των χρηστών και ειδικότερα των εφήβων χρηστών μας. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί στερούνται αξίας και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε  σθεναρά τη δράση αυτή».