Κοντοζαμάνης: Τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών που κάνουν self test είναι ασφαλή

Τα self test, όπως έχουν τονίσει τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσο και οι επιδημιολόγοι, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στρατηγικής, το οποίο θα αξιοποιηθεί για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

«Τα self tests είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας προκειμένου να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια οι δραστηριότητες στη χώρα μας. Είναι πολύ εύκολα στη χρήση, ο καθένας από εμάς μπορεί να το κάνει μόνος του και αυτός είναι ο λόγος που οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη έχουν δώσει άδεια κυκλοφορίας σε αυτά τα προϊόντα ως αυτοδιαγνωστικά» δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. 

Ωστόσο, η αρχή έγινε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των λυκείων της χώρας μας, οι οποίοι υποχρεούνται να κάνουν 2 self test την εβδομάδα προκειμένου να διασφαλίζεται η είσοδός τους στο σχολείο, αλλά και η δημόσια υγεία! Οι μαθητές, αφού κάνουν το τεστ, μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου, συμπληρώνουν το αποτέλεσμα του τεστ και, αν είναι αρνητικό, τυπώνουν την σχετική βεβαίωση η οποία αποτελεί το «διαβατήριό» τους για το μάθημα. 

Σχετικά την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων τους, ένα θέμα που συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες, ο κ. Κοντοζοαμάνης επιβεβαίωσε στο CNN Greece πως «το ζήτημα αυτό, δεν φαίνεται να σκοντάφτει στα προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με όλα τα νομικά ζητήματα που έχουν εξετασθεί».

Σύμφωνα με την νέα τροπολογία που εξέδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η εταιρεία που διαχειρίζεται τις πληροφορίες των μαθητών (όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, Α.Μ.Κ.Α.) διασφαλίζει  την ασφάλεια της επεξεργασίας, την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων. Επιπλέον,  Το σύνολο των δεδομένων που καταχωρείται στην πλατφόρμα διαγράφεται οριστικά μετά την πάροδο 7 ημερών από την καταχώριση.

Αναλυτικά η παράγραφος 6 που αφορά στα προσωπικά δεδομένα

6. Ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων και κατά τους ορισμούς του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (EE 2016/679) (ΓΚΠΔ) και του ν. 4624/2019 (Α' 137):
α) Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» ορίζεται ως Υπεύθυνος Επεξεργασίας για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου.
β) Η ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Α.Ε.» και διακριτικό τίτλο «ΕΔΥΤΕ ΑΕ» ορίζεται ως Εκτελούσα την Επεξεργασία, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 28 ΓΚΠΔ. Η Εκτελούσα την Επεξεργασία αναλαμβάνει για λογαριασμό του Υπευθύνου Επεξεργασίας, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη συντήρηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την τήρηση των προσωπικών δεδομένων υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την ασφάλεια της επεξεργασίας, την ακεραιότητα, την εμπιστευτικότητα και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με την ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας του παρόντος. Στο πλαίσιο της εν λόγω εκτέλεσης επεξεργασίας για λογαριασμό της ΗΔΙΚΑ ΑΕ η ΕΔΥΤΕ ΑΕ επιφορτίζεται με όλες τις υποχρεώσεις που θέτουν για τον Εκτελούντα την Επεξεργασία οι διατάξεις του ΓΚΠΔ. Μεταξύ της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και της ΕΔΥΤΕ ΑΕ συνάπτεται Μνημόνιο Συνεργασίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 28 του ΓΚΠΔ.
γ) Σκοπός της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι η καταχώριση και ηλεκτρονική διαχείριση των αποτελεσμάτων της αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό COVID-19 (self -test), όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4790/2021.
δ) Το σύνολο των δεδομένων που καταχωρίζεται στην πλατφόρμα διαγράφεται οριστικά μετά την πάροδο επτά (7) ημερών από την καταχώριση.