Facebook: διέρρευσαν δεδομένα 617.722 Ελλήνων - δείτε αν είστε ένα από τα θύματα

Πριν λίγες μέρες, χρήστης σε φόρουμ στο διαδίκτυο που ασχολείται με ζητήματα χάκινγκ δημοσίευσε προσωπικά δεδομένα 553 εκατομμυρίων χρηστών. 

Τα θύματα είναι από 106 χώρες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων 32 εκατομμύρια από τις ΗΠΑ, 11 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο και 6 εκατομμύρια από την Ινδία. 

Ελλάδα: θύμα 1 στους 7 χρήστες

Σύμφωνα με την έκθεση του Business Insider, στην Ελλάδα αποκαλύφθηκαν τα προσωπικά δεδομένα 617.722 λογαριασμών του Facebook. Με λίγα λόγια, έπεσε θύμα χάκινγκ 1 στους 7 Έλληνες χρήστες ενώ φαίνεται πως η λίστες που διέρρευσαν είναι αυθεντικές.

Τα προσωπικά δεδομένα που διέρρευσαν

Τα προσωπικά δεδομένα που διέρρευσαν περιλαμβάνουν αριθμούς τηλεφώνου, πλήρη ονόματα, τα ID του Facebook, τοποθεσίες, ημερομηνίες γέννησης, bios και ακόμη και διευθύνσεις email των χρηστών. Μάλιστα, εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε πως τα δεδομένα υπεκλάπησαν εξαιτίας μιας αδυναμίας στο σύστημα του Facebook, το οποίο και διορθώθηκε το 2019.

Τα δεδομένα αυτά έχουν αναρτηθεί σε φόρουμ και είναι διαθέσιμα σε οποιονδήποτε έχει την τεχνική κατάρτιση να τα επεξεργαστεί.

Οι κίνδυνοι Της διαρροής

Τα στοιχεία που υπεκλάπησαν, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα κυβερνοεγκλήματος Άλον Γκαλ, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις: «Μια βάση δεδομένων αυτού του μεγέθους που περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς τηλεφώνου πολλών χρηστών του Facebook, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκμετάλλευσή τους ώστε να σκηνοθετηθούν κυβερνοεπιθέσεις».

Ο Γκαλ, ο οποίος ανήρτησε στο Twitter τη λίστα των 106 χωρών που έπεσαν θύματα υποκλοπής, ανέφερε πως ανακάλυψε τα δεδομένα τον Ιανουάριο, όταν κάποιος χρήστης υποστήριζε πως διαθέτει μηχανισμό που μπορεί να παρέχει εκατομμύρια αριθμούς τηλεφώνου που αντιστοιχούν σε χρήστες του Facebook.

Πώς θα δείτε αν διέρρευσαν δικά σας προσωπικά στοιχεία

Εάν θέλετε να μάθετε εάν τα δικά σας προσωπικά στοιχεία έχουν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο, αυτό που μπορείτε να κάνετε προς το παρόν είναι να επισκεφτείτε την ανεξάρτητη ιστοσελίδα haveibeenpwned.com και να δείτε αν υπάρχει το email σας ανάμεσα στα... κλεμμένα.  

Μια άλλη επιλογή προσφέρει η ιστοσελίδα The News Each Day, που επιτρέπει στους επισκέπτες να βάλουν σε ειδική φόρμα τον αριθμό του τηλεφώνου τους και να λάβουν την απάντηση: «Ο τηλεφωνικός σας αριθμός περιλαμβάνεται στα δεδομένα» ή «ο τηλεφωνικός σας αριθμός δεν περιλαμβάνεται στα δεδομένα».