Μ. Σφακιανάκης: Ποιος είναι ο «Galindo» που σπρώχνει τα παιδιά στην αυτοκτονία

Ο Jonathan Galindo φαίνεται πως ευθύνεται για την αναβίωση του παιχνιδιού της «μπλε φάλαινας», που έχει οδηγήσει παγκοσμίως δεκάδες παιδιά στην αυτοκτονία. Μάλιστα, εξετάζεται ήδη εάν η αυτοκτονία ενός 15χρονου αγοριού στο Κερατσίνι οφείλεται σε κάποιου τέτοιου είδους συνομιλία, ενώ μόλις χθες, μάθαμε ότι ένα 9χρονο κοριτσάκι είχε αποδεχθεί τις προκλήσεις του Galindo και συνομιλούσε μαζί του.

Ο Ιδρυτής του Ινστιτούτου Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), Ειδικός Ερευνητής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων και συνιδρυτής του GDPR Greece, Μανώλης Σφακιανάκης, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτή την σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου και είπε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε. 

Πώς μοιάζει ο Galindo 

Το συγκεκριμένο προφίλ που είναι ήδη γνωστό και στην Ελλάδα, έχει μια φωτογραφία που μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε άνθρωπο, ποντίκι και σκύλο, με μια στρογγυλή μαύρη μύτη, ένα τεράστιο ανθρώπινο χαμόγελο και μακριά μαύρα αυτιά.

Πού εμφανίζεται 

Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, η μορφή του Jonathan Galindo δεν εμφανίζεται σε γνωστά social media όπως το Facebook ή το Instagram, αφού αυτές οι πλατφόρμες αυτές αναγνωρίζουν τη φωτογραφία του του και τον αποκλείουν αυτόματα. Ο τρόπος λοιπόν που προσεγγίζει τα παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, είναι μέσω διαφόρων chatrooms κυρίως διαδικτυακών παιχνιδιών. 

Πώς προσεγγίζει τα θύματά του

Στην αρχή, ο Galindo βάζει στα παιδιά κάποιες προκλήσεις (γνωστές ως challenges) που, αν τις φέρουν εις πέρας, θα κερδίσουν κάτι. Οι προκλήσεις σταδιακά γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Μπορεί για παράδειγμα να ζητήσει από τα μικρά παιδιά να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα, να ανέβουν στην στέγη του σπιτιού, να σταθούν στην άκρη και να τραβήξουν μια φωτογραφία. Ο τελικός σκοπός του είναι να τα «αναγκάσει» να αυτοκτονήσουν. 

«Ξεσκεπάστηκε» ο πρώτος Galindo στην Ελλάδα
Οι άνθρωποι που παρουσιάζονται ως «Jonathan Galindo», σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, είναι συνήθως καταθλιπτικοί. Το καλό νέο είναι πως το Ινστιτούτο Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) έχει στα χέρια του το όνομα του πρώτου Jonathan Galindo που έχει εμφανιστεί στα ελληνικά chatrooms το οποίο θα δοθεί στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κι έπειτα στον Εισαγγελέα. 

Πώς να προστατέψουμε τα παιδιά 

Ο Μανώλης Σφακιανάκης τόνισε πως ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας είναι να παρακολουθούμε με ποιους μιλάνε στα chatrooms των διαφόρων διαδικτυακών παιχνιδιών και, αν δουν την φωτογραφία του ανθρώπου-σκύλου που μοιάζει με τον Γκούφυ, να απευθυνθούν κατευθείαν  Ινστιτούτο Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας ή την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - όπως ακριβώς έκανε και η μαμά του 9χρονου κοριτσιού που αναφέραμε πιο πάνω.

Πηγή:mama365.gr