Κ.Μητσοτάκης: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αναφέρει πολλά προσωπικά δεδομένα

Πολλά έχουν ειπωθεί για το «ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού» και κατά πόσο θα αποτελέσει το κλειδί για τις ελεύθερες και ασφαλείς μετακινήσεις μας ή θα βάλει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και θα δεσμεύσει τις ελευθερίες τους. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνονται για την ώρα διχασμένοι για τον αν (αλλά και το πώς) πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο πιστοποιητικό, αν και η ύπαρξή του μοιάζει σχεδόν μονόδρομος. Όπως είπε και η η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, είναι ανάγκη να το δημιουργήσουν από κοινού οι χώρες της Ε.Ε., πριν «μας προλάβουν» η Google ή η Apple.

Πάντως, στην πρώτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να «τρέξουν» οι διαδικασίες για θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Κ. Μητσοτάκης: Το πιστοποιητικό θα διευκολύνει τους ταξιδιώτες

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης ενώ ανέφερε ότι «τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.»

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το πιστοποιητικό δεν είναι ισοδύναμο με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά θα διευκολύνει τους ταξιδιώτες να μετακινούνται γρήγορα, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τεστ ή να μένουν σε υποχρεωτική καραντίνα πριν και μετά το ταξίδι τους. Η διευκόλυνση στις μετακινήσεις δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Συμφωνεί η Άνγκελα Μέρκελ

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας εργασιών της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε πως όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ  συμφωνούν στην αναγκαιότητα της θέσπισης ενός «ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού» το οποίο ενδέχεται να είναι έτοιμο ακόμα και πριν το καλοκαίρι.

«Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», είχε πει βάσει των όσων μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Επιφυλακτικός ο Εμανουέλ Μακρόν

Ωστόσο, η στάση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιο επιφυλακτική. Εντός των ημερών, μάλιστα, θα έχει σύσκεψη με την κυβέρνησή του με σκοπό την καθιέρωση ενός «πιστοποιητικού υγείας», το οποίο, όμως, δεν θα υπέχει θέση «πιστοποιητικού εμβολιασμού» εν όψει της επαναλειτουργίας πολιτιστικών χώρων και εστιατορίων που έκλεισαν λόγω του κορωνοϊού στη Γαλλία.

Στη Σύνοδο Κορυφής των 27, ο κ. Μακρόν δήλωσε: «η εφαρμογή ενός πιστοποιητικού υγείας, θα θέσει πολλά τεχνικά ζητήματα από την άποψη του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, της οργάνωσης των ελευθεριών μας. Θα πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε τεχνικά, πολιτικά, νομικά. Αισθάνομαι ότι ενίοτε υπάρχει μεγάλη σύγχυση αναφορικά με το θέμα αυτό», είπε, επιμένοντας ότι το πιστοποιητικό υγείας «δεν θα συνδεθεί μόνον με τον εμβολιασμό.»