Το επικίνδυνο sms που «κλέβει» προσωπικά δεδομένα

Οι απάτες από επιτήδειους που θέλουν να αποσπάσουν είτε χρηματικά ποσά, είτε προσωπικά δεδομένα, είναι πλέον συχνό φαινόμενο και επιτυγχάνονται μέσα από τα κινητά μας τηλέφωνα, τις ηλεκτρονικές μας διευθύνσεις ή τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Η αστυνομία, μάλιστα, εφιστά την προσοχή των πολιτών και για μία νέα απάτη που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό, και αφορά μηνύματα (sms) που φτάνουν στα κινητά μας τηλέφωνα.

Το επικίνδυνο μήνυμα είναι γραμμένο στα αγγλικά, έχει ως αποστολέα αριθμό κινητού τηλεφώνου από το εξωτερικό, και «θέλει» να συλλέξει τα προσωπικά δεδομένα των παραληπτών. Το κείμενο αναφέρει πως ο αριθμός του αποστολέα έχει κερδίσει δύο εκατομμύρια λίρες και πρέπει να επικοινωνήσει με συγκεκριμένο email για να τα διεκδικήσει. Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο του μηνύματος έχει ως εξής:

YOUR MOBILE NUMBER HAS WON 2,000,000.00 POUNDS IN THE BLACKBERRY UK MOBILE PROMO, FOR CLAIMS SEND EMAIL YOUR NAME, MOBILE NO & COUNTRY TO blackberryyou@europe.com

(Το κινητό σας τηλέφωνο έχει κερδίσει 2.000.000 λίρες σε έναν διαγωνισμό της Blackberry UK. Για να τα εισπράξετε, στείλτε το όνομά, τον αριθμό τηλεφώνου και την χώρα διαμονής σας στο blackberryyou@europe.com).

Σε ανακοίνωσηή του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ καλεί όσους παίρνουν τέτοια μηνύματα να μην να τα λαμβάνουν υπόψη, να μην τα ανοίγουν και σε καμία περίπτωση να μην απαντούν στους αποστολείς. Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προωθώντας το σχετικό μήνυμα στο e-mail ccu@cybercrimeunit.gr, αλλά και τηλεφωνικά στην 24ωρη γραμμή καταγγελιών 11012.