Νέα πολιτική στο WhatsApp: θα μοιράζεται προσωπικά μας δεδομένα με το Facebook

Η νέα πολιτική απορρήτου του WhatsApp

Η νέα πολιτική απορρήτου του WhatsApp έχει προβληματίσει τους χρήστες του, αφού τους δίνει προθεσμία μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα να αποφασίσουν αν θέλουν να διαγράψουν τον λογαριασμό τους ή να συμμορφωθούν με τους νέους όρους της εφαρμογής. Μάλιστα, πολλοί ήταν εκείνοι που το επέκριναν σφόδρα στα social media, λέγοντας πως σχεδιάζουν να μεταβούν σε αντίπαλη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Telegram.

Η αποδοχή των νέων όρων θα σημαίνει ότι προσωπικά δεδομένα όπως ο αριθμός τηλεφώνου σας, οι διευθύνσεις σας, οι ενημερώσεις κατάστασης ή ακόμη και λεπτομερή δεδομένα σχετικά με τον τύπο του τηλεφώνου σας θα κοινοποιούνται στο Facebook, στο οπόιο ανήκει το WhatsApp τα τελευταία 6 χρόνια.

Όλοι οι χρήστες πρέπει να συμφωνήσουν με τους νέους όρους έως τις 8 Φεβρουαρίου 2021, διαφορετικά θα χάσουν την πρόσβαση στις συζητήσεις και τις επαφές τους. Η ενημέρωση παρέχεται με τη μορφή ειδοποίησης εντός της εφαρμογής, την οποία οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να αγνοήσουν έως ότου φτάσει η τελική ημερομηνία.

Οι επιλογές που δίνει το WhatsApp

Η ειδοποίηση που θα δεχτείτε από την εφαρμογή, αναφέρει τα εξής: 

  • Πατώντας Agree, αποδέχεστε τους νέους όρους, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ στις 8 Φεβρουαρίου 2021.
  • Μετά από αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να αποδεχτείτε τους νέους όρους για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το WhatsApp. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το κέντρο βοήθειας εάν προτιμάτε να διαγράψετε τον λογαριασμό σας. 

Έντονη κριτική στο δημοφιλέστερο app ανταλλαγής μηνυμάτων

Με περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, το WhatsApp είναι μακράν η πιο δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στον κόσμο. Ωστόσο, δεδομένου ότι αποκτήθηκε από το Facebook το 2014 έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιμετώπισε κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα όσων το εμπιστεύονται.

Ο συνιδρυτής του WhatsApp Jan Koum παραιτήθηκε ως διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας το 2018, δηλώνοντας αντίθετος με την απόφαση του Facebook να δημιουργήσει έσοδα από προσωπικά δεδομένα των χρηστώ του.

Μια παλαιότερη έκδοση της πολιτικής απορρήτου του WhatsApp ανέφερε: «Ο σεβασμός του απορρήτου σας είναι στο DNA μας. Από τότε που ξεκινήσαμε το WhatsApp, φιλοδοξούμε να εξελίξουμε τις υπηρεσίες μας έχοντας κατά νου ένα σύνολο ισχυρών αρχών απορρήτου». 

Αυτή η γραμμή δεν υπάρχει πλέον στην τελευταία έκδοση.

Δεν προστατευόμαστε ούτε με τη διαγραφή του λογαριασμού μας

Η νέα πολιτική σημαίνει επίσης ότι η απλή διαγραφή της εφαρμογής από μια συσκευή δεν θα εμποδίσει το WhatsApp να διατηρήσει τα προσωπικά δεδομένα ενός χρήστη. Για να διασφαλιστεί ότι το WhatsApp δεν θα συνεχίσει να το κάνει αυτό, οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν τη λειτουργία εντός της εφαρμογής για τη διαγραφή του λογαριασμού τους.

Ακόμη και τότε, όμως, ορισμένα δεδομένα θα παραμείνουν στην εταιρεία η οποία δήλωσε πως «η διαγραφή του λογαριασμού σας, δεν επηρεάζει πληροφορίες που σχετίζονται με τις ομάδες που δημιουργήσατε ή πληροφορίες που έχετε μοιραστεί με άλλους χρήστες, όπως το αρχείο μηνυμάτων που έχετε στείλει».

Πηγή: .independent.co.uk