Οι ΗΠΑ μηνύουν το Facebook και ζητούν τη διάλυση της εταιρείας

Οι ΗΠΑ μηνύουν το Facebook

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και περισσότεροι από 45 κρατικοί εισαγγελείς μήνυσαν το Facebook, κατηγορώντας το ότι προέβη σε παράνομες ενέργειες για να εξαγοράσει τους αντιπάλους του και να κατατροπώσει τον ανταγωνισμό. 

Οι συγκεκριμένες αγωγές είναι από τις πιο σημαντικές νομικές ενέργειες που έχει λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της εταιρείας, η οποία, εκτός από το Facebook, της ανήκει επίσης το Instagram και το WhatsApp. Αξιωματούχοι, μάλιστα, ζητούν από το δικαστήριο να εξετάσει το ακόμα και το ενδεχόμενο διάλυσής της.

Ο λόγος της μήνυσης

Οι αγωγές που κατατέθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) επικεντρώνονται στο ότι το Facebook απέκτησε το Instagram το 2012 ενώ το 2014 προχώρησε σε εξαγορά του What’s up. 

Γενικά, το κατηγορούν πως είχε υιοθετήσει μια προσέγγιση «αγοράς ή καταστροφής» σε πιθανούς αντιπάλους, πλήττοντας τους ανταγωνιστές και τους χρήστες, οι οποίοι έχουν χάσει τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων για να υποστηρίξουν τα διαφημιστικά έσοδα της εταιρείας.

Οι νομικές αρχειοθετήσεις αναφέρουν εσωτερικά μηνύματα από το αφεντικό του Facebook Mark Zuckerberg, όπως ένα e-mail του 2008 που ανέφερε ότι "καλύτερα να αγοράσουμε ένα μέσα παρά να το ανταγωνιστούμε".

«Το Facebook συντρίβει τους αντιπάλους του»

"Για σχεδόν μια δεκαετία, το Facebook χρησιμοποίησε την κυριαρχία και τη μονοπωλιακή του δύναμη για να συντρίψει μικρότερους αντιπάλους και να εξουδετερώσει τον ανταγωνισμό, όλα σε βάρος των καθημερινών χρηστών", δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Letitia James, ο οποίος ηγείται του νομικού αγώνα των κρατών. "Καμία εταιρεία δεν πρέπει να έχει αυτή την ανεξέλεγκτη δύναμη στην προσωπική μας αλληλεπίδραση και στις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Γι 'αυτό αναλαμβάνουμε δράση σήμερα".

Tι απαντά το Facebook 

Το Facebook από την μεριά του απάντησε πως οι υπό εξέταση συμφωνίες εγκρίθηκαν από ρυθμιστικές αρχές πριν από χρόνια και πως η εταιρεία είχε επενδύσει εκατομμύρια προκειμένου να κάνει το Instagram και το WhatsApp τόσο επιτυχημένα. Θεωρεί χρέο της, λοιπόν, να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να μην υποκύψει στις μηνύσεις των ΗΠΑ. 

παρόμοιες κατηγορίες για μονοπωλιακές συμπεριφορές

Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε την Google, κατηγορώντας την ότι παραβίασε τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών περί ανταγωνισμού, προκειμένου να έχει το μονοπώλιο στις αναζητήσεις και στις διαφημίσεις στο διαδίκτυο.

Αυτό το καλοκαίρι, τα αφεντικά των Google, Amazon, Facebook και Apple αναγκάστηκαν να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου, ως μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας σχετικά με την επιρροή τους στην αγορά.

Μετάφραση από BBC