Η Google παραβιάζει (ξανά) προσωπικά δεδομένα παιδιών

Ο λόγος για τις εφαρμογές Number Coloring, Princess Salon και Cats & Cosplay που απευθύνονται σε παιδιά και ήταν διαθέσιμες στο Google Play Story. Μάλιστα, πρόκειται για αρκετά δημοφιλή apps που οι μικροί μας φίλοι φαίνεται να απολάμβαναν δεόντως! Ωστόσο, όταν τα κατέβαζαν με την εγκριση των γονιών τους, δεν γνώριζαν πως η Google παρακολουθούσε τα δεδομένα τους στο διαδίκτυο. 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε από το International Digital Accountability Council (IDAC) έδειξε παραβίαση των όρων που θέτει η Google στους δημιουργούς εφαρμογών σε σχέση με την παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών (tracking).

Συγκεκριμένα, χωρίς να επιτρέπεται και, προφανώς, χωρίς να εξηγείται κάπου, η χρήση των εφαρμογών αυτών επέτρεπε την παρακολούθηση των χρηστών όχι μόνο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο περιβάλλον της εφαρμογής αλλά και στη συνέχεια, κάνοντας ορατή τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο.

Οι 3 αυτές εφαρμογές δεν είναι πλέον διαθέσιμες στο Google Play Store και ίσως η κατάργησή τους να περνούσε απαρατήρητη αν γινόταν έπειτα από τον έλεγχο της ίδιας της Google εξάλλου, όλοι κάνουμε λάθη) και όχι έπειτα από τον ελέγχου ενός ανεξάρτητου φορέα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι πέρυσι, η Google κατέληξε σε συμβιβασμό με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, δεχόμενη να πληρώσει 170 εκατομμύρια δολάρια για την παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικότητας των παιδιών στο διαδίκτυο (Children's Online Privacy Protection Act – COPPA) από το YouTube.

Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα αγωγή ύψους 3,2 δισεκατομμυρίωνδολαρίων στη Βρετανία ακριβώς για τον ίδιο λόγο. 

Είναι χρήσιμο να σημειώσουμε, εδώ, πως ο νόμος στην Ελλάδα αναγνωρίζει ως παιδιά την ηλικία από 15 και κάτω.

Πηγή: techcrunch.com