Πρόστιμο 20 εκ. λίρες στην British Airways για παραβιάση προσωπικών δεδομένων

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways κατάφερε να «κερδίσει» το πρόστιμο των 20 εκατομμυρίων λιρών για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο που της έχει επιβληθεί ποτέ, το οποίο αρχικά έφτανε τα 183,4 εκατ. λίρες, αλλά τελικά μειώθηκε αισθητά. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η μείωση αυτή λαμβάνει υπόψη της το οικονομικό πλήγμα που έχει δεχτεί η αεροπορική εταιρεία λόγω του κορονοϊού.

Ο λόγος του τεράστιου πρόστιμο στάθηκε η διαρροή προσωπικών δεδομένων πάνω από 400.000 πελατών της το 2018, όταν δέχτηκε κυβερνοεπίθεση. Η British Airways δεν είχε αντιληφθεί την επίθεση στις 22 Ιουνίου 2018, αλλά ενημερώθηκε σχετικά από τρίτους πάνω από δύο μήνες αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Βρετανίας (ICO) δήλωσε ότι η British Airways όφειλε να έχει εντοπίσει τις αδυναμίες στο σύστημα ασφαλείας της και να τις έχει επιλύσει με τα εργαλεία που υπήρχαν διαθέσιμα εκείνη την εποχή, κάτι που θα είχε αποτρέψει τη διαρροή των δεδομένων.

«Η αποτυχία δράσης ήταν απαράδεκτη και επηρέασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, προξενώντας ανησυχία και αγωνία», ανέφερε ο ICO. Η British Airways με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τους πελάτες της μόλις αντιλήφθηκε την επίθεση.