Παρίσταναν τους μάνατζερ στα social και παρέσυραν 14χρονες - εφιστά την προσοχή μας ο Μ. Σφακιανάκης

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε μία πολύ σοβαρή υπόθεση πορνογραφίας ανηλίκων μέσω social media, με θύματα 14χρονα κορίτσια.

Όλα ξεκίνησαν ύστερα από καταγγελίες γονέων που ανέφεραν ότι δύο προφίλ στα social media έχουν σκοπό να παρασύρουν ανήλικα κορίτσια. Οι μηνύσεις υποβλήθηκαν στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η οποία εντόπισε τα προφίλ των δραστών. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.  

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 3 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στην κατοχή των δύο δραστών ελληνικής καταγωγής, βρέθηκε αρχείο (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων

Τι είπε ο Μανώλης Σφακιανάκης για την υπόθεση

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και συνιδρυτής του GDPR Greece, μιλώντας στον Ant1, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από ανήλικα παιδιά: «Υπάρχουν πάρα πολλοί που προσπαθούν να αποπλανήσουν τα παιδιά μας, ηλικίας 14, 15 και 16 ετών. Έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά στο CSI τα οποία μόλις καταγράφονται και είναι άξια λόγου, τα διαβιβάζουμε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για έρευνα». 

Ποιοι ήταν οι δράστες

Ο πρώτος χρήστης που διαχειριζόταν το ένα από τα δύο προφίλ εμφανιζόταν ως μάνατζερ μοντέλων και υποσχόταν αμοιβή ύψους 300 ευρώ. Συνομιλούσε διαδικτυακά με κορίτσια 14 ετών, ενώ ζητούσε και λάμβανε πλήθος γυμνών φωτογραφιών και βίντεο από αυτές. Ο δεύτερος χρήστης που διαχειριζόταν το δεύτερο προφίλ παρότρυνε και ασκούσε ψυχολογική πίεση σε κορίτσια με στόχο να αποσπάσει γυμνές φωτογραφίες τους. Οι δύο δράστες συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Επίσης, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή και τρίτου Έλληνα με αλλοδαπό συνεργό, χωρίς όμως να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.