Προσωπικά δεδομένα & TAXIS

Aρνήθηκαν σε χρήστη να διερευνήσει ποιοι επισκέφθηκαν το φορολογικό του προφίλ

Όλα ξεκίνησαν όταν μία εγγεγραμένη χρήστης του TAXIS.net ζητήσει να διερευνηθεί ποιοί χρήστες επισκέφθηκαν τη φορολογική της εικόνα στο πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS κατά το χρονικό διάστημα 1/ 6 /2013 έως 30 /9 /2013. 

Ζήτησε, λοιπόν, από την αρμόδια υπηρεσία να γίνει σχετική διερεύνηση, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση. Δυο μήνες μετά, έπειτα από δική της πρωτοβουλία, ενημερώθηκε πως το αίτημά της είχε απορριφθεί. 

Στη συνέχεια, η ενδιαφερόμενη ξαναζήτησε αντίγραφο του ιστορικού της επισκεψιμότητας της φορολογικής της εικόνας, αυτή τη φορά με Εισαγγελική Παραγγελία. Μάλιστα, επικαλέστηκε το δικαίωμά της στην πρόσβαση αυτών των εγγράφων αλλά και την υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να το ικανοποιήσουν. 

Ωστόσο, η διοίκηση απέρριψε και την δεύτερη αίτησή της, με το αιτιολογικό ότι «η χορήγηση εγγράφων και η διεκπεραίωση αιτημάτων του ΚΔΔιαδ δεν καταλαμβάνουν περιπτώσεις όπως η εξετασθείσα». Επιπλέον, της εξήγησαν ότι η ικανοποίηση του αιτήματός της ενδέχεται να δημιουργήσει ζητήματα επισφάλειας και επικινδυνότητας. 

Η απόφαση, μάλιστα, ανέφερε πως, σε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις (τις οποίες έφερε ως παράδειγμα η αιτούσα), μπορεί να ικανοποιήθηκε το αίτημα των ενδιαφερόντων για περαιτέρω διερεύνηση της φορολογικής τους εικόνας αλλά το αντίγραφο των αποτελεσμάτων δεν έφτασε ποτέ στα χέρια τους αλλά παραδόθηκαν -με εμπιστευτική αλληλογραφία- στους επιτετραμμένους Οικονομικούς Επιθεωρητές.