Ιταλία:Πρόστιμο €16,7 εκατ. στην Wind Tre για παραβίαση GDPR

Η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων (Garante), ανακοίνωσε στις 13 Ιουλίου 2020, ότι έκδωσε απόφαση με την οποία επέβαλε πρόστιμο στην Wind Tre S.p.A. 16,7 εκατομμύρια ευρώ για διάφορες παράνομες δραστηριότητες επεξεργασίας δεδομένων σε σχέση με τις πρακτικές άμεσου μάρκετινγκ. 

Συγκεκριμένα, ο Garante επισήμανε ότι εκατοντάδες καταγγέλλοντες έλαβαν ανεπιθύμητες επικοινωνίες, που στάλθηκαν χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή τους, μέσω SMS, email, τηλεφωνικών ή αυτοματοποιημένων κλήσεων.

Επιπλέον, ο Garante τόνισε ότι οι ενάγοντες δεν μπόρεσαν να ανακαλέσουν τη συγκατάθεσή τους σχετικά με τα μηνύματα άμεσου μάρκετινγκ που δέχονταν, καθώς οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην πολιτική απορρήτου ήταν ελλιπείς σε σχέση με τα μέσα επικοινωνίας μεταχειρισμένος. 

Τα δεδομένα των εναγόντων, σύμφωνα με τον Garante, δημοσιεύθηκαν σε τηλεφωνικές δημόσιες λίστες ενώ οι εφαρμογές της Wind Tre «MyWind» και «My3» ρυθμίστηκαν με σκοπό να υποχρεώσουν τον χρήστη να παρέχει τη συγκατάθεσή του, αφήνοντας τη δυνατότητα ανάκλησης του ίδιου μόνο μετά από 24 ώρες. 

Γενικά, η Wind Tre παρουσιάζει διάφορες ελλείψεις στη διαχείριση τρίτων, ακόμη και σε σχέση με την παράνομη ενεργοποίηση των συμβάσεων, με αποτέλεσμα ο Garante να κρίνει την συμπεριφορά της παραβατική και να απαγορεύσει την επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν χωρίς συγκατάθεση.Επίσης, σύστησε την έγκριση κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνεργατών τρίτων.

Πηγή: www.dataguidance.com