Αλυσίδα σούπερ μάρκετ βάζει σύστημα αναγνώρισης προσώπων και βρίσκεται αντιμέτωπη με το GDPR

Σύμφωνα με την εφημερίδας El Pais, η ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα σε καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Mercadona, για την εγκατάσταση συστήματος αναγνώρισης προσώπου.

Ο σκοπός της Mercadona

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mercadona εγκατέστησε το συγκεκριμένο σύστημα ώστε να αποτρέπει την είσοδο ατόμων που στο παρελθόν είτε καταδικάστηκαν για κλοπές προϊόντων, είτε τους έχει απαγορευθεί η είσοδος στα καταστήματά της. 

Πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα

Σύμφωνα με την biometricupdate.com, το εν λόγω σύστημα έχει δημιουργηθεί από την ισραηλινή AnyVision και λειτουργεί ως εξής:

Oι κάμερες στις εισόδους των καταστημάτων καταγράφουν τα πρόσωπα των εισερχόμενων πελατών, από τα οποία εξάγονται βιομετρικά δεδομένα προκειμένου να ταυτοποιηθούν με τα βιομετρικά υποδείγματα που τηρούνται στη βάση δεδομένων του συστήματος. 

Αμέσως μόλις το πρόσωπο του πελάτη αντιστοιχισθεί με ένα από τα πρόσωπα που βρίσκονται στη βάση δεδομένων, το σύστημα ειδοποιεί την ασφάλεια του καταστήματος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ταυτοποίηση. 

Στη συνέχεια ειδοποιείται το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις προς την εταιρεία, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι πολλές και προέρχονται τόσο από τους πελάτες, όσο και από τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα, αφού υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για το αν επεξεργασία βιομετρικών δεδομένων είναι σύμφωνη με το πλαίσιο νομιμότητας του GDPR.

Η θέση της Mercadona 

Οι εκπρόσωποι της Mercadona επιμένουν πως είναι καθόλα νόμιμοι, αφού το σύστημα που χρησιμοποιούν δεν αποθηκεύει τις εικόνες των πελατών. Η τήρηση των δεδομένων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πελατών διαρκεί μόλις 0,3 δευτερόλεπτα.

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως η χρήση του συστήματος δεν γίνεται κρυφά. Οι πελάτες είναι ήδη ενημερωμένοι, αφού η εταιρεία έχει αναρτήσει ενημερωτικές σημάνσεις στις εισόδους των καταστημάτων της, με τις οποίες πληροφορεί τους πελάτες της για τη χρήση και τους σκοπούς της επεξεργασίας των βιομετρικών δεδομένων τους.

Το κατά πόσον η ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων θα συμφωνησει με την Mercadona, θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.