Προσωπικά δεδομένα και... συνδεδεμένα αυτοκίνητα!

Τι είναι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα

Τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα είναι εκείνα που στον αυτοκινητόδρομο μπορούν να χρησιμοποιούν ραδιοσήματα μικρής εμβέλειας (που σήμερα δεν υπερβαίνει το ένα χιλιόμετρο) για να επικοινωνούν μεταξύ τους, έτσι ώστε κάθε όχημα στον δρόμο να έχει επίγνωση της θέσης των κοντινών οχημάτων. 

Τα δεδομένα μεταδίδονται από τη μία συσκευή στην άλλη, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα αν υπήρξε απότομο φρενάρισμα, άρα κάποιο πρόβλημα, αν υπάρχει ολισθηρότητα ή αν υπάρξει ακινητοποίηση, όπως γίνεται σε ένα ατύχημα ή βλάβη, προετοιμάζοντας τον οδηγό και το όχημα να αντιδράσει έγκαιρα για να αποφύγει τυχόν εμπλοκή του σε ανάλογες καταστάσεις. 

Τα συνδεδεμένα οχήματα, λοιπόν, που είναι η νέα τάση των αυτοκινητοβιομηχανιών στο επόμενο βήμα της αυτόνομης οδήγησης, θα μπορούν να μειώνουν δραματικά τον αριθμό των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκλήθηκαν από ατυχήματα.

Συνδεδεμένα αυτοκίνητα  και προσωπικά δεδομένα

Το ερώτημα που προκύπτει εδώ, όμως, είναι «Πόσο διασφαλισμένα είναι τα προσωπικά δεδομένα του οδηγού και των επιβατών;». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB) ασχολήθηκε με ο συγκεκριμένο θέμα και ο γενικός διευθυντής της ACEA, Eric-Mark Huitema δήλωσε: 

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεσμεύονται να παρέχουν στους πελάτες τους υψηλό επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αυτός είναι ο λόγος που οι συγκεκριμένες οδηγίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων θα πρέπει να γίνουν πιο ισχυρές. Πρέπει να υπάρχει κατανόηση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες προστασίας δεδομένων στον τομέα των συνδεδεμένων οχημάτων».

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων έρχονται για να καλύψουν τυχόν κενό που υπάρχει στην εκπομπή δεδομένων, καθιστώντας σαφές αν τα αυτοκίνητα είναι «ελεγκτές» δεδομένων ή «επεξεργαστές».

H συνδεσιμότητα των οχημάτων διαφέρει ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα smartphone, επειδή στα οχήματα υπάρχουν πολλοί χρήστες και ως εκ τούτου πολλαπλά δυνητικά προσωπικά δεδομένα. Το θέμα είναι αν τα δεδομένα του οχήματος πρέπει να αξιολογούνται στο πλαίσιο της επεξεργασίας δεδομένων. Για παράδειγμα, επιβάτες ή πεζοί που εντοπίζονται στην κάμερα ή η μέση κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου ή η μέση ταχύτητα είναι δεδομένα που δεν έχουν καμία επίπτωση με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Όμως δεδομένα που σχετίζονται με στοιχεία που έχουν να κάνουν την κατάσταση του οχήματος, δεν θα πρέπει να διαγράφονται, αφού θα δημιουργούν ένα ιστορικό το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον από ένα συνεργείο αυτοκινήτων για την εξεύρεση λύσης ενός προβλήματος ή στην διαδικασία πώλησης του οχήματος.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ