Νέα εφαρμογή για κινητά

που προειδοποιεί τους χρήστες όταν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελετά τη δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα βοηθήσει στην αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του livescience, το συγκεκριμένο application θα έχει πρόσβαση στις υπόλοιπες εφαρμογές του χρήστη. Εάν κάποιος από αυτούς νοσήσει με τον ιό, οι επαφές του θα ειδοποιούνται με μήνυμα για την κατάσταση της υγείας του ώστε να ο ασθενής απομωνόνεται και η πανδημία να παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα. 

Οι ερευνητές, που έχουν την στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων,  τονίζουν πως το πρόγραμμα δεν θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητη προσπάθεια από μεμονωμένους προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά, αλλά θα αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης σειράς εργαλείων και προγραμμάτων για τον εντοπισμό επαφών που αναπτύσσονται από τις κυβερνήσεις. 

Μια αντίστοιχη εφαρμογή που λειτουργεί ως «ανιχνευτής των κοντινών επαφών» έχει ήδη σχεδιαστεί για τους Κινέζους χρήστες. Η εφαρμογή ζητά προσωπικά στοιχεία όπως το όνομα, τον αριθμό τηλεφώνου και τον αριθμό ταυτότητας των χρηστών προκειμένου να προχωρήσει σε εγκατάσταση και έπειτα του επιτρέπει να γνωρίζει αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό 2019-nCoV.

Βέβαια, οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μια στρατηγική με αρνητικές συνέπειες για την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Ωστόσο, δεδομένης της ιδιαίτερα μεταδοτικής φύσης του ιού και την αδυναμία αναχαίτισής του σε παγκόσμιο επίπεδο, θεωρούν πως αξίζει να υιοθετηθεί. 

Ο David Bonsall, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι «τα ευρήματά μάς επιβεβαιώνουν ότι δεν χρειάζεται όλοι να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να έχει αποτέλεσμα. Εάν με τη βοήθεια της εφαρμογής η πλειονότητα των ατόμων αυτοαπομονωθεί μόλις εμφανίσει συμπτώματα και η πλειονότητα των επαφών τους μπορεί να ιχνηλατηθεί, έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε την επιδημία».

Ωστόσο, κανείς δεν αμφισβητεί πως ο καλύτερος τρόπο για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας είναι να μένουμε σπίτι και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας: 

«Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η υγιεινή παραμένουν σημαντικά», είπε ο Bonsall. «Επιπλέον, οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθήσουν τυχόν συστάσεις για να μειώσουν τις στενές επαφές με άλλους, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ο συνδυασμός αυτών των μέτρων θα συμβάλλει στη μείωση της μετάδοσης του ιού».