Μανώλης Σφακιανάκης:

Τι πρέπει να κάνουμε αν μας χακάρουν τους λογαριασμούς

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, ειδικός σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου και συνιδρυτής του GDPR Greece, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή του Open TV για το πάρτι που κάνουν οι επιτήδειοι ελέω κορονοϊού, την ώρα που όλοι μας είμαστε στα κινητά, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές.

«Τώρα οι απατεώνες βρίσκουν και κάνουν. Είμαστε όλοι μέσα και θα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ τι κωδικούς και ποια link πατάμε. Χακάρουν λογαριασμούς Facebook και με μηνύματα ζητάνε χρήματα. Πολλοί συνάδελφοί σας (σ.σ.: δημοσιογράφοι) μου στέλνουν μηνύματα και με ρωτούν τι να κάνουν. Εχουν μπει σε εκατοντάδες επαφές τους και στέλνουν μηνύματα "φίλε μου, στείλε μου λεφτά, είναι ανάγκη". Σου έρχονται εκατοντάδες μηνύματα πώς θα σωθείς από τον κορονοϊό. Μόλις πατήσεις το λινκ, μπαίνει ένα κακόβουλο λογισμικό κι εγκαθίσταται κι αρχίζει το κακόβουλο πάρτι».

Για το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε από τους επιτήδειους, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε τα εξής:

«Καταρχήν όλοι να είμαστε πονηρεμένοι. Δεν βάζουμε ποτέ κωδικό. Επικοινωνούμε με τους παρόχους. Καμία τράπεζα δεν ζητάει κωδικούς από λογαριασμούς και email. Μπαίνουν σε κοινωνικά δίκτυα και χακάρουν τους λογαριασμούς. Αν σε έχουν χακάρει, αλλάζεις λογαριασμό, κάνεις format και εγκαθιστάς τα πάντα από την αρχή. Δεν αρκεί να σβήσουμε μία σελίδα. Οι κακόβουλοι έχουν μείνει όλοι μέσα».

Ας έχουμε λοιπόν όλοι τον νου μας και να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτήν την περίοδο. 

Πηγή: ethnos.gr