Πρόστιμο €323.000 ευρώ σε φαρμακείο

Πρόστιμο επιβλήθηκε σε βρετανικό φαρμακείο για μη ασφαλή τήρηση προσωπικών δεδομένων

Στην βρετανική εταιρεία Doorstep Dispensaree που εδρεύει στην περιοχή Edgware του Λονδίνου και προμηθεύει φάρμακα σε ιδιώτες και ιδρύματα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 275.000 βρετανικών λιρών (δηλαδή €323.000) από την βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων (ICO) για τη μη ασφαλή τήρηση δεδομένων ειδικών κατηγοριών.  

Συγκεκριμένα, η εν λόγω εταιρεία άφησε εκτεθειμένα στο πίσω μέρος των εγκαταστάσεών της περί τα 500.000 έγγραφα που βρίσκονταν σε ξεκλείδωτα κουτιά. 

Τα έγγραφα περιείχαν προσωπικά δεδομένα όπως ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς μητρώων υγείας αλλά και απόρρητες ιατρικές πληροφορίες και συνταγές των πελατών της.

Κάποια από τα έγγραφα μάλιστα, τα οποία χρονολογούνται από τον 6/2016 έως τον 1/2018, καταστράφηκαν από τη βροχή ή τον ήλιο. 

Η έλλειψη ασφαλής καταχώρησης αυτών των εγγράφων συνιστά παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) με αποτέλεσμα η Doorstep Dispensaree όχι μόνο πλήρωσε πρόστιμο, αλλά έλαβε επίσης προειδοποίηση από την βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων να βελτιώσει τις πρακτικές προστασίας δεδομένων εντός τριών μηνών προκειμένου να αποφύγει επιπλέον κυρώσεις.

Να σημειώσουμε, επίσης, πως το πρόστιμο που της επιβλήθηκε αφορά τα μη ασφαλισμένα έγγραφα που χρονολογούνται από τις 25 Μαΐου 2018, όταν άρχισε να ισχύει ο GDPR.