Εφευρέτης του ChatGPT: «Τη βάψαμε αν κάτι πάει στραβά με την Τεχνητή Νοημοσύνη»

«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου είναι μήπως η ΑΙ τεχνολογία προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κοινωνία», είπε ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της νεοφυούς εταιρείας από το Σαν Φρανσίσκο στην οποίαν ανήκει το ChatGPT. «Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάρει τον λάθος δρόμο, τότε 'τη βάψαμε' όλοι μας. Πρέπει να δράσουμε από κοινού με την κυβέρνηση ώστε να προλάβουμε αυτό το ενδεχόμενο».

Την Τρίτη, ο Άλτμαν στάθηκε ενώπιον της  επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η οποία συστήθηκε ειδικά για να εξετάσει το φαινόμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ενδεχόμενων κινδύνων που εγκυμονεί.

Αντίθετα με προηγούμενες αντίστοιχες ακροάσεις ισχυρών ανδρών του ψηφιακού κόσμου, όπως πχ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, η επιτροπή δεν ήταν προκατειλημμένη και εχθρική απέναντι στον προσκεκλημένο της. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι της νομοθετικής εξουσίας ήρθαν με διάθεση κατανόησης απέναντι σε έναν κοινό, καθ' όλα πραγματικό κίνδυνο.

Από την πλευρά του, ο Σαμ Άλτμαν εμφανίστηκε ειλικρινής και νηφάλιος και εξέφρασε τους φόβους τους πως η εταιρεία του, η OpenAI, «ίσως γίνει αιτία να καταργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργήσει πολλές άλλες νέες. Και πέραν αυτού, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, να προσφέρει λύσεις στις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας, όπως πχ την κλιματική αλλαγή, τη θεραπεία του καρκίνου κ.α.».

Ωστόσο, το συμπέρασμα της ακρόασης ήταν πως «η κατάσταση με την Τεχνητή Νοημοσύνη κρίνεται σαν πολλαπλά επικίνδυνη και χρήζει συντονισμένου και οργανωμένου ελέγχου».