Πώς να λάβετε το μερίδιό σας από τον διακανονισμό του Facebook ύψους $725 εκατομμυρίων

Mετά την ομαδική αγωγή κατά της πλατφόρμας

Οι χρήστες του Facebook που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα μεταξύ 24 Μαΐου 2007 και 22 Δεκεμβρίου 2022 ενδέχεται να είναι δικαιούχοι αποζημίωσης, στο πλαίσιο του διακανονισμού ύψους 725 εκατομμυρίων δολαρίων που επιτεύχθηκε μετά την ομαδική αγωγή κατά της πλατφόρμας, η οποία ανήκει στη Meta. 

Υπενθυμίζεται ότι η αγωγή κατατέθηκε με την κατηγορία ότι η εταιρεία δεδομένων Cambridge Analytica είχε λάβει δεδομένα από 87 εκατομμύρια χρήστες του Facebook μέσω μιας εφαρμογής κουίζ προσωπικότητας.

Ένας δικαστής έχει εγκρίνει προσωρινά αυτή τη συμφωνία αλλά η τελική ακρόαση για την τελική έγκριση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου.

Για να εισπράξουν τα χρήματά τους οι χρήστες που τα δικαιούνται πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέχρι και την Παρασκευή 25 Αυγούστου, παρόλο που δεν είναι σαφές πόσο θα είναι η πληρωμή. Τα έντυπα μπορούν επίσης να ζητηθούν τηλεφωνικά ή/και να εκτυπωθούν και να αποσταλούν ταχυδρομικά στον διαχειριστή του διακανονισμού.

Ένας από τους όρους που για να γίνει δεκτή η αίτησή σας είναι να έχετε ζήσει στις ΗΠΑ μεταξύ 24 Μαΐου 2007 και 22 Δεκεμβρίου 2022. Επίσης, όσοι διέγραψαν τον λογαριασμό τους στο Facebook μετά το τέλος του 2022 αλλά θέλουν να διεκδικήσουν αποζημίωση, πρέπει να παρέχουν το εύρος των ημερομηνιών που ήταν χρήστες του Facebook.

Κάθε μέλος της ομάδας διακανονισμού μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση. Τα κεφάλαια θα διανεμηθούν μέσω προπληρωμένης κάρτας Mastercard, PayPal, Venmo, Zelle ή άμεσης κατάθεσης. Η ακρόαση για την τελική έγκριση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου οπότε και θα εξεταστεί αν θα εγκριθεί ο διακανονισμός.

Όποιος δεν επιθυμεί να λάβει οφέλη από τον διακανονισμό και να διατηρήσει το δικαίωμά του να μηνύσει ξεχωριστά τη Meta, μπορεί να ζητήσει να εξαιρεθεί το αργότερο έως τις 26 Ιουλίου. Αν δεν κάνετε τίποτα, παραιτείστε από το δικαίωμά σας να ξεκινήσετε μια αγωγή, να συνεχίσετε μια αγωγή ή να συμμετάσχετε σε οποιαδήποτε άλλη αγωγή κατά της Meta και δεν θα λάβετε πληρωμή από αυτόν τον διακανονισμό.

Πληροφορίες από New York Times