Το ChatGPT είναι «προπομπός» για την 4ήμερη εργασία

Τι λέει ο καθηγητής του London School of Economics για τη νέα τεχνολογία

Η επανάσταση του ChatGPT είναι ο «προθάλαμος» της τετραήμερης εργασίας ενώ θα μπορούσε να αυξήσει το το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%, σύμφωνα με τον καθηγητή στο London School of Economics και γνωστός εν Ελλάδι για την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, Χριστόφορο Πισσαρίδη. 

Ο κ. Πισσαρίδης ειδικεύεται στον αντίκτυπο της αυτοματοποίησης στην εργασία και υποστηρίζει πως η αγορά εργασίας μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα στα chatbot τα οποία λειτουργούν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η άποψή του είναι πως η γρήγορη ανάπτυξη της τεχνολογίας και η διείσδυσή της σε όλους τους τομείς δεν θα οδηγήσει σε μαζικές απώλειες στις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, σε ένα συνέδριο στη Γλασκώβη, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα αυξηθεί η παραγωγικότητα. «Θα μπορούσαμε να μεγαλώσουμε την ευημερία μας γενικά μακριά από τη δουλειά και να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα μπορούσαμε να περάσουμε εύκολα στην τετραήμερη εβδομάδα».

«Εκτιμούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%», πρόσθεσε ενώ επισήμανε πως η τεχνολογία, αν και μπορεί  να χρησιμοποιηθεί με κακό σκοπό όπως για παρακολούθηση ή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, μπορεί να κάνει τη «μεγάλη διαφορά» στην παραγωγικότητα εάν χρησιμοποιηθεί σωστά. «Θα μπορούσε να αφαιρέσει πολλά βαρετά πράγματα που κάνουμε στη δουλειά… και μετά να αφήσει μόνο τα ενδιαφέροντα πράγματα για τους ανθρώπους».

«Δεν υπάρχει όριο στο πόση εργασία θα μπορούσε να παράξει η ανθρωπότητα αν θέλει πραγματικά να εργαστεί», πρόσθεσε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης. «Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να έχει πραγματικό αντίκτυπο και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι άνθρωποι θα προσαρμοστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτήν την προσαρμογή είναι βασικά η αναβάθμιση των δεξιοτήτων».

Πληροφορίες από ot.gr