ChatGPT: το ρομπότ που θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο ή μια μηχανή παραπληροφόρησης;

Μπορεί τα chatbots έχουν αντικαταστήσει τους ανθρώπους στην εξυπηρέτηση πελατών, αλλά δεν είναι ακόμα τόσο ικανά ώστε να απαντούν σε περίπλοκες ερωτήσεις. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει με την κυκλοφορία του ChatGPT. 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συλλέγει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών και στη συνέχεια δημιουργεί κείμενα, με φυσικό ήχο, απαντώντας σε ερωτήσεις ή προτροπές. Μπορεί να γράψει και να διορθώσει κώδικα σε μια σειρά γλωσσών προγραμματισμού και να δημιουργήσει ποιήματα και δοκίμια, ακόμη και να μιμηθεί λογοτεχνικά στυλ. Ορισμένοι ειδικοί το έχουν δηλώσει ως ένα πρωτοποριακό επίτευγμα τόρθωμα της τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον άνθρωπο σε μια πληθώρα εργασιών. Άλλοι, πάλι, προειδοποιούν ότι εργαλεία όπως το ChatGPT θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν τον Ιστό με… έξυπνα διαδεμένη παραπληροφόρηση.

Ποιος βρίσκεται πίσω από το ChatGPT;

Αναπτύχθηκε  το 2015 από το ερευνητικό εργαστήριο OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο συνιδρύθηκε από τον προγραμματιστή Sam Altman, τον επιχειρηματία Elon Musk και άλλους πλούσιους επενδυτές της Silicon Valley με στόχο την την ανάπτυξη τεχνολογίας AI που «ωφελεί όλη την ανθρωπότητα». Το OpenAI έχει επίσης αναπτύξει λογισμικό που μπορεί να νικήσει τους ανθρώπους στα βιντεοπαιχνίδια καθώς και ένα εργαλείο γνωστό ως «Dall-E» που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες, πραγματικές ή φανταστικές, από την περιγραφή ενός κειμένου. Το ChatGPT είναι η πιο πρόσφατη εκδοχή του GPT (Generative Pre-Trained Transformer), μιας οικογένειας προγραμμάτων AI που δημιουργούν κείμενο. Προς το παρόν διατίθεται δωρεάν στο ιστότοπο του OpenAI ως «πειραματική παρουσίαση», αλλά η εταιρεία ψάχνει τρόπους να το εκμεταλλευτεί εμπορικά.

Στους επενδυτές του OpenAI περιλαμβάνονται η Microsoft Corp., η οποία επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2019, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του συνιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman και η Khosla Ventures. Αν και ο Μασκ ήταν συνιδρυτής και από τους πρώτους επενδυτές της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, έληξε τη συμμετοχή του το 2018 και δεν έχει κανένα οικονομικό μερίδιο, είπε η OpenAI. 

Πώς λειτουργεί;

Τα εργαλεία GPT μπορούν να διαβάσουν και να αναλύσουν τμήματα κειμένου και να δημιουργήσουν προτάσεις που είναι παρόμοιες με τον τρόπο που μιλούν και γράφουν οι άνθρωποι. Εκπαιδεύονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται «μάθηση χωρίς επίβλεψη», η οποία περιλαμβάνει την εύρεση μοτίβων σε ένα σύνολο δεδομένων, χωρίς να τους δοθούν παραδείγματα με ετικέτα ή σαφείς οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να αναζητήσουν. Η πιο πρόσφατη έκδοση, το GPT-3, απορρόφησε κείμενο από όλο τον ιστό, συμπεριλαμβανομένης της Wikipedia, ειδησεογραφικών τοποθεσιών, βιβλίων και ιστολογίων σε μια προσπάθεια να δίνει εύστοχες και καλά ενημερωμένες απαντήσεις. 

Ποια ήταν η ανταπόκριση;

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν εγγραφή για να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT μετά την πρώτη του κυκλοφορία στα τέλη Νοεμβρίου και μοιράστηκαν τις απαντήσεις του στα social media. Κάποιοι θαύμασαν τα εξεζητημένα επιχειρήματά του, τα κολεγιακά «δοκίμια», τους στίχους τραγουδιών ποπ, τα ποιήματα για τα κρυπτονομίσματα, τα διαιτολόγια που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες καθώς και τις λύσεις που έδωσε σε προβλήματα προγραμματισμού.

Σε τι άλλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί;

Μια πιθανή μελλοντική χρήση του είναι ως μηχανή αναζήτησης, παρόμοια με της Google. Αντί να ψάξετε δεκάδες άρθρα για ένα θέμα, το ChatGPT θα μπορούσε να σας δώσει μια σύντομη, συμπαγή απάντηση που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αυτοματοποιημένη εξυπηρέτηση πελατών ή να συντάξει αναρτήσεις για εταιρείες που διαφορετικά θα χρειάζονταν τη βοήθεια ενός κειμενογράφου.

Μπορεί το ChatGPT να αντικαταστήσει ανθρώπους;

Οι άνθρωποι λένε ότι οι θέσεις εργασίας που βασίζονται στην παραγωγή περιεχομένου μπορεί να γίνουν ανύπαρκτες, όπως για παράδειγμα οι θεατρικοί συγγραφείς, οι καθηγητές, οι προγραμματιστές και οι δημοσιογράφοι.

Από τότε που κυκλοφόρησε, οι μελετητές με το εργαλείο έχουν παράγει απαντήσεις σε ερωτήσεις διαγωνισμάτων που ισχυρίζονται ότι θα έπαιρναν άριστα αν τις έδινε ένας φοιτητής. Επίσης, οι προγραμματιστές έχουν χρησιμοποιήσει το εργαλείο για να βρουν γρήγορα λύσεις σε ασκήσεις με κώδικα σε δύσκολες γλώσσες προγραμματισμού μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ορισμένοι έχουν προτείνει ότι, επειδή η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παράγει γραπτό κείμενο που μοιάζει με ανθρώπινο, θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί του;

Οι απαντήσεις του ChatGPT ακούγονται τόσο αξιόπιστες που οι χρήστες υποθέτουν ότι έχει επαληθεύσει την ακρίβειά τους. Στην πραγματικότητα, όμως, «φτύνει» καλογραμμένο κείμενο που ακούγεται έξυπνο, αλλά μπορεί να είναι ελλιπές, προκατειλημμένο, εν μέρει λάθος ή, περιστασιακά, ανόητο. Οι απαντήσεις του ChatGPT θα μπορούσαν να είναι ένα ναρκοπέδιο για όσους δεν γνωρίζουν επαρκώς ένα θέμα ώστε να εντοπίσουν μια εσφαλμένη απάντηση. Αυτό το ζήτημα οδήγησε το StackOverflow, έναν ιστότοπο προγραμματισμού υπολογιστών που διαθέτει φόρουμ για συμβουλές κωδικοποίησης, να απαγορεύσει τις απαντήσεις ChatGPT επειδή ήταν συχνά ανακριβείς.

Τι γίνεται με τους ηθικούς κινδύνους;

Όσο πιο εξελιγμένη γίνεται η νοημοσύνη των μηχανών, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η ικανότητά της για απάτες και αταξίες. Το bot AI της Microsoft, Tay, καταργήθηκε το 2016, αφού ορισμένοι χρήστες το εκπαίδευσαν να κάνει ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια. Ένα άλλο bot που αναπτύχθηκε από τη Meta Platforms Inc. αντιμετώπισε παρόμοια ζητήματα το 2022. Το OpenAI προσπάθησε να εκπαιδεύσει το ChatGPT να αρνείται ακατάλληλα αιτήματα, περιορίζοντας την ικανότητά του να εκπέμπει ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση. Ο Altman, Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, έχει ενθαρρύνει τους ανθρώπους να «υποτιμούν» δυσάρεστες ή προσβλητικές απαντήσεις για να βελτιώσουν το σύστημα. 

Στην καρδιά του, το ChatGPT δημιουργεί αλυσίδες λέξεων, αλλά δεν κατανοεί τη σημασία τους. Δεν εντοπίζει τις προκαταλήψεις του φύλου και των φυλών που θα παρατηρούσε ένας άνθρωπος σε βιβλία και άλλα κείμενα. Είναι επίσης ένα πιθανό όπλο για εξαπάτηση. Οι καθηγητές πανεπιστημίου ανησυχούν μήπως οι μαθητές πάρουν chatbot για να κάνουν τις εργασίες τους. Οι νομοθέτες μπορεί να πλημμυρίσουν με επιστολές υποτίθεται ψηφοφόρων που διαμαρτύρονται για μια προτεινόμενη νομοθεσία, αλλά δεν έχουν ιδέα εάν είναι γνήσιες ή δημιουργούνται από ένα chatbot που χρησιμοποιείται από μια εταιρεία που προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντά της.

Πληροφορίες από Washington Post & Guardian