Google Play: 1 στις 4 εφαρμογές για παιδιά συλλέγει τα προσωπικά τους δεδομένα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, έως και 1 στις 4 εφαρμογές της Google Play που απευθύνονται σε παιδιά, δεν συμμορφώνονται με τον κώδικα σχεδίασης του Information Commissioner's Office που υποδεικνύει την ακαταλληλότητα των διαφόρων εφαρμογών ανάλογα με την ηλικία του χρήστη. 

Η ομάδα καταναλωτών Comparitech ανέφερε ότι η μελέτη έγινε σε περισσότερες από 400 εφαρμογές για παιδιά και διαπίστωσε ότι σχεδόν το 25% αυτών παραβίασε με κάποιο τρόπο τις οδηγίες του ICO - η συντριπτική πλειοψηφία συλλέγοντας κάποιου είδους προσωπικά δεδομένα.

Ο κατάλληλος για την ηλικία κώδικας σχεδίασης, ή ο «Κώδικας Παιδιών» όπως ονομάζεται, ορίζει τα πρότυπα τα οποία πρέπει να τηρούν οι διαδικτυακές υπηρεσίες προκειμένου να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τα παιδιά και την προστασία των προσωπικών τους στοιχείων στο διαδίκτυο.

Στη μελέτη της, η Comparitech ανέφερε ότι αρκετές εφαρμογές παραβιάζουν τον κώδικα του ICO με διάφορους τρόπους, ένας εκ τον οποίων είναι η συλλογή προσωπικών δεδομένων χωρίς προηγουμένως να έχουν θεσπίσει μια ολοκληρωμένη πολιτική απορρήτου για τα παιδιά που τις χρησιμοποιούν.

Η μελέτη επέλεξε 50 εφαρμογές από κάθε μία από τις επιμέρους κατηγορίες εφαρμογών του Google Play Store για παιδιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειονότητα των εφαρμογών που διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν τον κώδικα, συνέλεγαν τη διεύθυνση IP του χρήστη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνέλλεγαν και άλλα προσωπικά στοιχεία όπως το όνομά του, τη διεύθυνσή του, τα στοιχεία επικοινωνίας στο διαδίκτυο, τον αριθμό τηλεφώνου ή τη γεωγραφική του τοποθεσία.

Όλες οι εφαρμογές που διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν τον κώδικα, βαθμολογήθηκαν ως «εγκεκριμένες από ειδικούς» από την Google.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της έρευνας δεδομένων της Comparitech, Rebecca Moody, δήλωσε: «Σχεδόν το 25% των εφαρμογών που εξετάσαμε βρέθηκε ότι παραβιάζει με κάποιο τρόπο τις οδηγίες του ICO. Η συντριπτική πλειονότητα συνέλεξε κάποιου είδους προσωπικά δεδομένα χωρίς μια σαφή και ολοκληρωμένη ενότητα για την προστασία των δεδομένων των παιδιών στο πλαίσιο της πολιτικής απορρήτου τους.

Ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν ότι το 5,5% των εφαρμογών που εξετάσαμε ισχυρίστηκαν ότι δεν απευθύνονται σε παιδιά, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται στην ενότητα για παιδιά της Google Play και μερικές φορές εμφανίζουν τη λέξη "παιδιά" στο όνομα της εφαρμογής».

Ένας εκπρόσωπος του ICO δήλωσε: «Θέλουμε τα παιδιά να είναι στο διαδίκτυο, να μαθαίνουν, να παίζουν και να γνωρίζουν τον κόσμο, αλλά με την κατάλληλη προστασία που προστατεύει τα συμφέροντά τους».

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της Google δήλωσε: «Το Google Play λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προστασία των παιδιών στην πλατφόρμα του.

«Στην πλατφόρμα μας έχουμε πολιτικές και διαδικασίες που βοηθούν στην προστασία των παιδιών και έχουμε επενδύσει σημαντικούς πόρους σε σχετικές λειτουργίες.

Οι εφαρμογές που απευθύνονται σε παιδιά πρέπει να συμμορφώνονται με την πολιτική μας, η οποία απαιτεί από τους προγραμματιστές να συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς νόμους καθώς και σε επιπλέον περιορισμούς απορρήτου όπως η απαγόρευση πρόσβασης σε ακριβή δεδομένα τοποθεσίας. Οι προγραμματιστές είναι υπεύθυνοι να διασφαλίζουν ότι οι εφαρμογές τους συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς νόμους και είναι κατάλληλες για το κοινό-στόχο τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών».

Πληροφορίες από independent.co.uk