Στο στόχαστρο ηλεκτρονικών εγκληματιών τα parking - γιατί κινδυνεύουν οι οδηγοί

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει σημειώσει άλματα τα τελευταία χρόνια και, φυσικά, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πλέον οι οδηγοί απολαμβάνουν ανέσεις που μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν είχαν καν φανταστεί, μεταξύ αυτών να πληρώνουν τους χώρους στάθμευσης μέσω smartphones.

Αυτός ο τρόπος συναλλαγής φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη Μ. Βρετανία και εκτός των άλλων, έχει ανοίξει νέο πεδίο δράσης για τους ηλεκτρονικούς εγκληματίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές στα βρετανικά parking συνηθίζεται να πραγματοποιούνται μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, η οποία «διαβάζει» το αναγραφόμενο QR code του εκάστοτε μηχανήματος ενός parking και οδηγεί στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας που διαχειρίζεται τον χώρο.

Οι χάκερς με τη σειρά τους, αντικαθιστούν το QR code του μηχανήματος με ένα ψεύτικο το οποίο αφού διαβαστεί από την εφαρμογή του κινητού, μπορεί να τους δώσει πρόσβαση ακόμη και στον τραπεζικό λογαριασμό του χρήστη του οχήματος, λόγω του κακόβουλου λογισμικού που κατεβαίνει στην συσκευή.

Οι Βρετανικές αρχές προειδοποιούν τους οδηγούς να έχουν το νου τους στα μηνύματα που λαμβάνουν πριν την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αν εντοπίσουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, θα πρέπει να κλείνουν αμέσως την εφαρμογή και να επικοινωνούν με τις αστυνομικές αρχές. Τέλος, επισημαίνουν πως οι κωδικοί QR δεν θα πρέπει να αναγράφονται στην ψηφιακή οθόνη του εκάστοτε μηχανήματος και όχι να είναι γραμμένοι πάνω σε αυτοκόλλητα.