Κάτοικοι των ΗΠΑ μπορούν να βλέπουν διαδικτυακό πορνό μόνο με… ταυτότητα

Σε ιστότοπους που παρουσιάζουν περιεχόμενο μόνο για ενήλικες, η επαλήθευση της ηλικίας πληκτρολογώντας απλά την ημερομηνία γέννησής θεωρείται απλή διαδικασία. Στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν. 

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι κάτοικοι της Λουιζιάνας  θα μπορούν να επισκέπτονται πορνογραφικούς ιστότοπους όπως το Pornhub, το YouPorn και το Redtube μόνο αν προσκομίζουν αποδεικτικό της ηλικίας τους – για παράδειγμα μια κρατική ταυτότητα – που θα επιβεβαιώνει πως είναι πάνω από 18 ετών.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος, γνωστός ως νόμος 440, ισχύει για οποιουσδήποτε site περιέχει τουλάχιστον 33,3% πορνογραφικό υλικό, «επιβλαβές για ανηλίκους», σύμφωνα με το νομοσχέδιο που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, ο νόμος δεν διευκρινίζει πώς υπολογίζεται το 33,3%.

Στο έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τον νόμο, οι συντάκτες του αναφέρουν: «Λόγω της προόδου της τεχνολογίας, της καθολικής παρουσίας του διαδικτύου και των περιορισμένων απαιτήσεων επαλήθευσης της ηλικίας, οι ανήλικοι εκτίθενται στην πορνογραφία από μικρή ηλικία. Η πορνογραφία συμβάλλει στην υπερσεξουαλικοποίηση των εφήβων και των παιδιών προεφηβικής ηλικίας και μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχές της εικόνας του σώματος, αύξηση της προβληματικής σεξουαλικής δραστηριότητας σε μικρότερες ηλικίες και αυξημένη επιθυμία των εφήβων να εμπλακούν σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές. Η πορνογραφία μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, να συμβάλει σε συναισθηματικές και ιατρικές ασθένειες, να διαμορφώσει αποκλίνουσα σεξουαλική διέγερση και να οδηγήσει σε δυσκολία στη δημιουργία ή τη διατήρηση θετικών, στενών σχέσεων, καθώς και να προωθήσει προβληματικές ή επιβλαβείς σεξουαλικές συμπεριφορές και εθισμό».

Ο νέος νόμος αυξάνει τις ανησυχίες για το απόρρητο στο διαδίκτυο

Όπως και με κάθε μορφή ηλεκτρονικής επαλήθευσης που απαιτεί ευαίσθητα πληροφορίες (στοιχεία άδειας οδήγησης, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου ή αριθμό κοινωνικής ασφάλισης) έτσι και με το νέο νομοσχέδιο αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Και με τον νόμο 440, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διαδικασία επαλήθευσης θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει σοβαρούς κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Ο Jason Kelley, αναπληρωτής διευθυντής ψηφιακής στρατηγικής στο Electronic Frontier Foundation, ανέφερε πως είναι  λογικό για τους καταναλωτές να ανησυχούν για το απόρρητό τους αφού μοιράζονται προσωπικές τους πληροφορίες, χωρίς μάλιστα την εγγύηση ότι οι πληροφορίες αυτές δεν θα διαγράφονται, δεν θα κοινοποιούνται ή δεν θα χρησιμοποιούνται με άλλους τρόπους. 

«Ο νέος νόμος στοχεύει στην προστασία ανηλίκων»

Η βουλευτής Laurie Schlegel, υποστηρίκτρια του νομοσχεδίου, τόνισε σε ένα tweet την περασμένη εβδομάδα ότι η επαλήθευση ηλικίας είναι «απαραίτητη για την προστασία των παιδιών από τους κινδύνους της διαδικτυακής πορνογραφίας».

Η Λουιζιάνα είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που εφαρμόζει επαλήθευση ηλικίας για προβολή περιεχομένου για ενηλίκους στο διαδίκτυο. Άλλες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, έχουν ψηφίσει παρόμοιους νόμους που περιορίζουν την πρόσβαση των ανηλίκων.

Στην Ουάσιγκτον, ο γερουσιαστής Μάικ Λι της Γιούτα παρουσίασε ένα νομοσχέδιο τον περασμένο μήνα που απαιτεί παρόμοια επαλήθευση ηλικίας όπως ο νόμος 440 της Λουιζιάνας αλλά σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει τον ορισμό του τι θεωρείται «άσεμνο» σύμφωνα με τον νόμο περί επικοινωνιών του 1934.

Πληροφορίες από npr.org