Προσοχή στα μηνύματα για επιστροφή φόρων - μπορεί να είναι απάτη!

Οι ηλεκτρονικές απάτες δυστυχώς δεν έχουν τέλος ενώ οι επιτήδειοι έφτασαν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το  υπουργείο Οικονομικών για να «ψαρέψουν» θύματα. Με αφορμή την επιστροφή φόρων, στέλνουν παραπλανητικά email με σκοπό να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.

Τo μήνυμα που φτάνει στους παραλήπτες μοιάζει με το παρακάτω, ενώ ο σαν αποστολές φαίνεται το gov.gr:

«Δικαιούστε προσαύξηση φόρου. Η επιστροφή φόρου σας είναι 673.79 ευρώ. Για να το λάβετε, σας ζητάμε να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας. Η επιστροφή φόρου σας μπορεί να πιστωθεί στον τραπεζικό σας λογαριασμό μόνο εάν έχουμε τα σωστά στοιχεία. Κάντε κλικ ΕΔΩ για να υποβάλετε την αίτησή σας».

Η προειδοποίηση της ΑΑΔΕ

H ΑΑΔΕ προειδοποιεί τους φορολογούμενους πολίτες ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.

Για την προστασία σας:

1. Μην επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)

2. Μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος

3. Διαγράψετε αμέσως το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.

Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας».