Μαμά μηνύει το Facebook και τα βάζει με έναν ολόκληρο κολοσσό

Μια μαμά από τη Βρετανία πήρε τον νόμο στα χέρια της και αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά της Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, επειδή δεν της δίνει το δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει να χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα της από τους διαφημιστές. 

H μήνυση της 35χρονης Tanya O'Carroll, ειδική σε θέματα τεχνολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος του Facebook, αφορά την παράνομη συλλογή και εκμετάλλευση των προσωπικών της δεδομένων προς οικονομικό όφελος της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Με λίγα λόγια, η ενάγουσα μήνυσε τη Meta επειδή δεν της δίνει το δικαίωμα να επιλέξει αν θέλει να χρησιμοποιούνται τα προσωπικά δεδομένα της από τους διαφημιστές. 

Όλα ξεκίνησαν το 2017 όταν η 35χρονη έμεινε έγκυος και ξαφνικά το Facebook άρχισε να τη βομβαρδίζει με διαφημίσεις σχετικές με μωρά. Όταν προσπάθησε να μπλοκάρει αυτές τις διαφημίσεις από τις ρυθμίσεις της πλατφόρμας, συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει τρόπος να το κάνει. 

Αφού έψαξε περαιτέρω, ανακάλυψε ότι το Facebook  την είχε «μαρκάρει» με 700 χαρακτηριστικά βασισμένα στη μέχρι τώρα δραστηριότητά της στο Internet.  Ήξερε ποιες ταινίες βλέπει, πού θέλει να πάει διακοπές, τα ρούχα που της αρέσουν, τα ψώνια που κάνει, τις πολιτικές της πεποιθήσεις, τις οικογενειακές της σχέσεις, ακόμα και στοιχεία για την υγεία της.

«Όλα τα παραπάνω, όμως, θεωρούνται ευαίσθητα, προστατευόμενα στοιχεία, που φανερώνουν πράγματα για σένα, τα οποία δεν θα έπρεπε να βλέπει ένας διαφημιστής», ανέφερε η ίδια στους Times. 

Επικαλείται τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ισχύει και στη Βρετανία, που επιτρέπει στον πολίτη να αρνηθεί να χρησιμοποιούν προσωπικά του δεδομένα για σκοπούς μάρκετινγκ. Η Meta από την άλλη μεριά ισχυρίζεται ότι η νομοθεσία αυτή δεν αφορά το Facebook και ότι η  Tanya O'Carroll έχει συμφωνήσει με τους όρους της πλατφόρμας, εφόσον τη χρησιμοποιεί. Οι δικηγόροι της, όμως, λένε ότι η νομοθεσία ισχύει και για το Facebook. 

Η 35χρονη Βρετανίδα δεν ζητά αποζημίωση, αλλά μόνο την ύπαρξη ενός κουμπιού επιλογής «ναι/όχι» για τον χρήστη. «Αυτό που θέλω είναι το δικαίωμα επιλογής», είπε χαρακτηριστικά. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχει φύγει από το Facebook, απάντησε: «Έχω ζήσει όλη μου την ενήλικη ζωή στο Facebook. Πρόκειται για μια δεξαμενή διασυνδέσεων και σχέσεων που έχω κάνει με ανθρώπους σε άλλα μέρη του κόσμου, με την οικογένειά μου. Δεν είναι κάτι που οι χρήστες μπορούν να αφήσουν εύκολα και ακόμα και αν το ήθελαν, πού θα πάνε; Είναι μονοπώλιο». 

Η Κομισιόν διεξάγει τη δική της έρευνα για το αν το Facebook κάνει κατάχρηση της δύναμής του μέσω της συλλογής και χρήσης προσωπικών δεδομένων για διαφημίσεις. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, η πλατφόρμα του Ζούκερμπεργκ εξακολουθεί να κατέχει το 40% με 50% στις ψηφιακές διαφημίσεις. 

Η δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών οφείλεται στο ότι εκμεταλλεύονται τα προσωπικά στοιχεία που τους παραχώρησαν οι χρήστες με αντάλλαγμα περισσότερες υπηρεσίες, σημειώνουν οι Times. Ωστόσο, η ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων όσο πάει και αυξάνεται. 

Όταν η Apple ξεκίνησε να ρωτά τους χρήστες των προϊόντων της αν θέλουν μία εφαρμογή όπως το Facebook να παρακολουθεί τις κινήσεις τους σε όλες τις εφαρμογές, το 95% των Αμερικανών απάντησε «όχι», προκαλώντας ζημιά 10 δισ. δολαρίων στη Meta.

 To Instagram, επίσης της Meta, κλήθηκε να πληρώσει 405 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο επειδή παραβίασε νομοθεσία προστασίας των δεδομένων ανηλίκων ενώ η Google θα πληρώσει 391 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ επειδή κατέγραφε κρυφά την τοποθεσία των χρηστών του. 

Πληροφορίες από τους Times