Τσουχτερό πρόστιμο σε εταιρεία κούριερ

Αρνήθηκε να δείξει σε πελάτη της τα καταχωρημένα στοιχεία του

Στην επιβολή προστίμου ύψους 60.000 ευρώ προχώρησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατά εταιρείας κούριερ, για παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα που τηρούσε για παραλήπτη, αλλά και του δικαιώματος διαγραφής αυτών.

Όλα ξεκίνησαν όταν παραλήπτης που δεν κατάφερε να λάβει ένα δέμα που του είχε σταλεί από τη Γερμανία , επικοινώνησε με την εταιρεία κούριερ και έκλεισε ραντεβού για να παραλάβει το πακέτο του από σημείο Clever Point.

Κατά την παράδοση του δέματος, όμως, ο συνεργάτης της εταιρείας ζήτησε να καταχωρήσει στο σύστημα στον υπολογιστή του τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας του καταγγέλλοντος ως παραλήπτη. Λόγω άρνησης του καταγγέλλοντος να δώσει τον αριθμό αυτό, ο υπάλληλος έλαβε και καταχώρησε, σύμφωνα με την καταγγελία, τον αριθμό της επαγγελματικής ταυτότητας του καταγγέλλοντος.

Τα αιτήματα του καταγγέλλοντος προς την εταιρεία

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο παραλήπτης ζήτησε να μέσω email να μάθει σε ποιο σύστημα έγινε η εισαγωγή των στοιχείων του και ποια προσωπικά του δεδομένα περιλαμβάνονται στο εν λόγω σύστημα είτε από την τελευταία είτε από προηγούμενες αποστολές. Τέλος, ζήτησε να διαγραφούν οριστικά τα δεδομένα του και να του σταλεί σχετική επιβεβαίωση.

Ωστόσο, το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε με αποτέλεσμα να στείλει κι άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα, πάλι χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι που το ζήτημα έφτασε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η απόφαση της Αρχής για τα προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με την Αρχή, δόθηκαν εσφαλμένες, ασαφείς και αντιφατικές εξηγήσεις εκ μέρους της καταγγελλόμενης εταιρείας. Κατόπιν της ακροαματικής διαδικασίας αλλά και από τα στοιχεία του φακέλου, διαπίστωσε πως η εταιρεία κούριερ έχει παραβιάσει δύο άρθρα του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και της επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 60.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, διαπιστώθηκε παράβαση του δικαιώματος πρόσβασης του καταγγέλλοντος στα προσωπικά δεδομένα και παράβαση του δικαιώματός του για διαγραφή των προσωπικών του στοιχείων, και μάλιστα χωρίς καμιά πειστική δικαιολογία.

Πληροφορίες από dikastiko.gr