Β. Παπαθεοδώρου: Πώς «ξετρύπωσαν» τα βίντεο παιδικής πορνογραφίας μέσω ειδικού λογισμικού

Μια νέα υπόθεση που σχετίζεται με σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών ήρθε στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά με «πρωταγωνιστή» τον βραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου ο οποίος κατηγορείται για παιδική πορνογραφία μέσω Διαδικτύου και βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης. 

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου παρακολουθούταν από τις Αρχές εδώ και 5 χρόνια, ενώ τους τελευταίους μήνες η ύποπτη δράση του σήμανε συναγερμό στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οδήγησε στη σύλληψή του. 

Ειδικός σαρωτής «ξετρύπωσε» τον συγγραφέα

Ο γνωστός συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων εντοπίστηκε  μέσω ενός ειδικού λογισμικού που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας (ειδικός σαρωτής), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του μετά από στοιχεία που είχαν από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System το οποίο μπορεί και «σημαδεύει» βίντεο παιδικής πορνογραφίας. Στη συνέχεια, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ακολουθεί τα διαδικτυακά ίχνη των χρηστών που έκαναν download και τους εντοπίζει. 

Μόλις ολοκληρώθηκε η παραπάνω διαδικασία, και μετά από ενημέρωση των αρμόδιων δικαστικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του Βασίλη Παπαθεοδώρου όπου βρέθηκαν σε σκληρό δίσκο πάνω από 100 σκληρά βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας με παιδιά 10-12 ετών.

Τον παρακολουθούσαν 5 χρόνια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι αρχές γνώριζαν εδώ και 5 χρόνια τη δράση του συγγραφέα στο διαδίκτυο καθώς σποραδικά κατέβαζε διάφορα βίντεο αλλά όχι ξεκάθαρα πορνογραφικά.

Ωστόσο, η ίδια πηγή αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο σήμανε συναγερμός όταν παρατηρήθηκε ότι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου άρχισε να κατεβάζει και να αποθηκεύει συνεχώς «σκληρά» αρχεία παιδικής πορνογραφίας, τόσο από το ανοικτό όσο και το «dark web».

«Μάζευα υλικό για το βιβλίο μου»

Ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώπιον του ανακριτή, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο.

Το ίδιο ισχυρίστηκε στο MEGA και ο δικηγόρος του, Σταύρος Γεωργόπουλος: «Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό».

Πάντως, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή που διέταξαν την προφυλάκισή του καθώς, όπως φαίνεται, το πορνογραφικό υλικό υπάρχει στον υπολογιστή του εδώ και πέντε χρόνια.