Κι όμως, το τηλέφωνό μας μας ακούει πάντα

 Σας έχει συμβεί ποτέ να συζητάτε για ένα θέμα με τους φίλους σας και λίγο αργότερα να παρουσιάζεται μπροστά σας μια σχετική διαφήμιση; Έχετε αναρωτηθεί κι εσείς αν… μπορεί να σας ακούσει το κινητό σας τηλέφωνο και η Google; Και τελικά, Μπορεί όντως να το κάνει; 

Η απάντηση είναι απλή: Ναι. Το τηλέφωνό μας μας ακούει πάντα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το moneyreview.gr, «η μηχανή αναζήτησής της Google είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με ό,τι κάνουμε, ώστε πολλοί υποψιάζονται ότι η Google γνωρίζει πλέον την κάθε σκέψη τους. Άλλωστε, η θεωρία ότι η Google μας ακούει, ώστε να μας σερβίρει στοχευμένες διαφημίσεις ακόμα και για πράγματα τα οποία δεν έχουν αναζητήσει ποτέ online, είναι από τις πιο επίμονες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη και στο πόσο καλή είναι στο να… μαντεύει. Οι κινήσεις που κάνουμε online, όπως για παράδειγμα τα βιντεάκια που βλέπουμε, οι αναζητήσεις μας, οι φωτογραφίες στις οποίες πατάμε like ή οι εφαρμογές που κατεβάζουμε, αφήνουν στις συσκευές μας ίχνη.

Αυτά τα ίχνη,συνδέονται με εφαρμογές μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (όπως Google, Facebook, Instagram, κτλ) και, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, χρησιμοποιούνται για να μας μάθουν! Με λίγα λόγια, συμπεραίνουν ποιοι είμαστε, τι μας αρέσει και ποιες διαφημίσεις θα μας τραβήξουν το ενδιαφέρον. 

Ο Peter Henway, ένας Αυστραλιανός δημοσιογράφος, έγραψε στο Vice ότι αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα. Δύο φορές την ημέρα, για πέντε ημέρες, έλεγε τις συγκεκριμένες φράσεις δύο φράσεις: «σκέφτομαι να επιστρέψω στο πανεπιστήμιο» και «χρειάζομαι φθηνά πουκάμισα για δουλειά». 

Στη συνέχεια, παρακολούθησε προσεκτικά τις διαφημίσεις στο Facebook και ξαφνικά εμφανίστηκαν μπροστά του μαθήματα σε διάφορα πανεπιστήμια και μάρκες με φθηνά ρούχα. Επίσης, σε μια συζήτηση που είχε με έναν φίλο, ανέφερε ότι είχαν τελειώσει τα δεδομένα του και λίγο αργότερα είδε μπροστά του μια διαφήμιση σχετικά με ένα φτηνό πακέτο 20 GB. Και παρόλο που οι προσφορές ήταν όλες καλές, το όλο θέμα ήταν τρομακτικό.

Το Facebook κρυφακούει όλες τις συζητήσεις μας διαρκώς, όπως αποκαλύπτει ο Independent. Συγκεκριμένα, η Facebook εφαρμογή στο τηλέφωνό μας χρησιμοποιεί το μικρόφωνο της συσκευής για να παρακολουθεί τις συζητήσεις μας και κατόπιν να μας προσφέρει διαφημίσεις για προϊόντα σχετικά με το αντικείμενο συζήτησης.

Το Facebook, από τη μεριά του, δήλωσε ξεκάθαρα πως «δε χρησιμοποιεί τον ήχο του μικροφώνου για να ενημερώσει τις διαφημίσεις του ή το News Feed. Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν σχετικές διαφημίσεις βασισμένες στα ενδιαφέροντα του χρήστη και άλλες δημογραφικές πληροφορίες, αλλά όχι μέσω της συλλογής ηχητικών δεδομένων».

Πώς να κλείσουμε τα αυτιά της Google;

Πρώτα απ’ όλα, περιορίστε την ικανότητά της να σας ακούει. «Το μικρόφωνο του κινητού σας είναι πάντα ανοικτό, ώστε η συσκευή να μπορέσει να ακούσει όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες φωνητικής βοήθειας, με εντολές όπως “Hey Siri” ή “OK Google”», όπως αναφέρει το Moneyreview και συνεχίζει: 

«Για να το σταματήσετε αυτό, εάν έχετε συσκευή iOS, πρέπει να πάτε στα "Settings», μετά στο “Siri & Search” και εκεί να απενεργοποιήσετε το “Listen for ‘Hey Siri”, “Press Side button for Siri” και “Allow Siri When Locked”. Στις Android συσκευές, πρέπει να πάτε στα “Settings“, μετά στο “Google“. Από εκεί στο “Account Services“ και στη συνέχεια στο “Search, Assistant & Voice“. Από εκεί, πατήστε το “Voice“ και απενεργοποιήστε το “Hey Google“. Μετά από αυτό, το τηλέφωνό σας δεν μπορεί πλέον να ακούει τι λέτε».