Μ. Σφακιανάκης: Δεν μπορεί κανείς να διαγράψει τα ηλεκτρονικά ίχνη όσων συνάντησαν τη 12χρονη

Με αφορμή την σοκαριστική υπόθεση του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό που έπεσε θύμα βιασμού και μαστροπείας, ο Μανώλης Σφακιανάκης μίλησε για τα ηλεκτρονικά ίχνη όσων επικοινώνησαν με το ανήλικο κορίτσι, τα χαρακτηριστικά των παιδόφιλων και τους ηλεκτρονικά αναλφάβητους γονείς. 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και σε ερώτηση για το εάν μπορούν να εντοπιστούν τα ίχνη των παιδόφιλων, ο πρόεδρος του CSI Institute και συνιδρυτής του GDPR Greece, επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να διαγράψει τα ηλεκτρονικά ίχνη της επικοινωνίας.

Επιπλέον, τόνισε ότι μερίδιο ευθύνης δεν έχουν μόνο οι παιδόφιλοι, αλλά και όσοι επισκέπτονται αντίστοιχες ιστοσελίδες και ενισχύουν την παιδοφιλοφιλική κοινότητα ενώ ανέφερε πως οι παιδόφιλοι «δεν έχουν χαρακτηριστικό γνώρισμα, είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις σημερινές σχέσεις γονιών και παιδιών, κάνοντας λόγο για ηλεκτρονικά αναλφάβητους ενήλικες. 

«Δυστυχώς ο γονέας είναι ηλεκτρονικά αναλφάβητος. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα , ξέρουν το διαδίκτυο, ξέρουν να κρύψουν, ξέρουν να παίξουν. Αν το παιδί δεν έχει πάρει τη σωστή κουλτούρα από το σπίτι του, μπορεί να αποπλανηθεί από κάποιον πονηρό. Με λίγα λόγια δεν πρέπει να ξεφύγει το παιδί».

Απευθυνόμενος στους γονείς ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι υπάρχουν κάποια σημάδια στη συμπεριφορά τους που θα πρέπει να κινητοποιήσουν. «Στο παιδί θα πρέπει να προσέξουμε την απότομη αλλαγή συμπεριφοράς. Αυτό είναι μεγάλο σημείο και ένδειξη ότι κάτι δεν πήγε καλά σε ένα ραντεβού για παράδειγμα που είχε η κόρη ή ο γιος μας. Δεύτερο σημάδι είναι όταν βλέπουμε και αποφεύγει το παιδί πλέον να ξαναπάει στο φίλο ή φίλη και να μιλήσει για αυτή. Όταν ο γονιός δει μια αλλαγή συμπεριφοράς μετά από μια συνάντηση και στη συνέχεια της μιλάς για τη φίλη και σου αλλάζει το θέμα τότε ίσως κάτι κακό συμβαίνει».