Η Νότια Κορέα επέβαλε πρόστιμο 100 δισ. γουόν σε Google και η Meta

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας επέβαλε συνολικά πρόστιμα 100 δισεκατομμυρίων γουόν (72 εκατομμύρια δολάρια ή 71.978.400 ευρώ) στην Google και τη Meta για παράνομη συλλογή και χρήση προσωπικών πληροφοριών για προσαρμοσμένες διαφημίσεις, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

H Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Πληροφοριών υπό το Γραφείο του Πρωθυπουργού (PIPC) αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμα 69,2 δισεκατομμυρίων γουόν και 30,8 δισεκατομμυρίων γουόν κατά της Google και της Meta αντίστοιχα, μετά τη συνεδρίαση της ολομέλειας νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα έρευνα σε μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες με προσαρμοσμένες διαφημίσεις από τον Φεβρουάριο, η Google και η Meta διαπιστώθηκε ότι συλλέγουν και αναλύουν τα πρότυπα συμπεριφοράς των χρηστών σε ιστότοπους και εφαρμογές διαφορετικών εταιρειών κι έπειτα τα χρησιμοποιούν σε προσαρμοσμένες διαφημίσεις χωρίς να ειδοποιούν εκ των προτέρων τους χρήστες ή να ζητούν τη συγκατάθεσής τους.

Η PIPC εξέδωσε διορθωτική εντολή προς τις δύο εταιρείες ότι πρέπει να ενημερώνουν τους χρήστες τους με σαφήνεια και να λαμβάνουν τη συγκατάθεσή τους πριν συλλέξουν και χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές για λογαριασμό άλλων εταιρειών.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Google χρησιμοποιούσε παράνομα προσωπικές πληροφορίες των χρηστών της για τουλάχιστον έξι χρόνια (από το 2016). Όσον αφορά τη Meta, χρησιμοποίησε τις πληροφορίες συμπεριφοράς των χρηστών της από άλλες εταιρείες για προσαρμοσμένες διαφημίσεις από τον Ιούλιο του 2018 χωρίς να υπάρχουν σαφείς ειδοποιήσεις ή προσπάθειες για τη λήψη συναίνεσης.

Η απόφαση της Τετάρτης σηματοδότησε την πρώτη κύρωση σε διαδικτυακές πλατφόρμες προσαρμοσμένης διαφήμισης που συλλέγουν και χρησιμοποιούν πληροφορίες συμπεριφοράς χρηστών. Ήταν επίσης το μεγαλύτερο πρόστιμο για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών πληροφοριών.

Ένας εκπρόσωπος της Meta είπε στην The Korea Herald ότι η εταιρεία διαφωνεί με την απόφαση της PIPC και ότι θα αναζητήσει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσαγωγής της υπόθεσης στο δικαστήριο. Εκπρόσωποι της Google δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Πληροφορίες από asianews.network