7 απλά βήματα για να εξαφανίσετε προσωπικά σας δεδομένα από το διαδίκτυο

Έχετε γράψει ποτέ το όνομά σας στη μηχανή αναζήτησης της Google; Εάν το κάνετε, ίσως ξαφνιαστείτε με το πόσες πληροφορίες που σας αφορούν βρίσκονται εκτεθειμένες στο διαδίκτυο! Προσωπικά δεδομένα που ενδεχομένως μοιραστήκατε σε κάποιο site ή στα social media χωρίς να το σκεφτείτε και τώρα θέλετε να εξαφανίσετε μια για πάντα!

Πώς μπορώ να διαγράψω το ψηφιακό μου αποτύπωμα; 

Από τη στιγμή που κάτι έχει κοινοποιηθεί στο διαδικτυακό, δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος να αφαιρεθεί. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο:

  1. Γκουκλάρετε τον εαυτό σας. Πρώτα πρέπει να μάθετε όσο περισσότερο μπορείτε τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί για εσάς στο διαδίκτυο. Αναζητήστε το όνομά σας, ελέγξτε τα αποτελέσματα στις πρώτες πέντε σελίδες και συνδυάστε την αναζήτηση ονόματος με τον αριθμό τηλεφώνου ή τη διεύθυνση του σπιτιού σας για να δείτε τι εμφανίζεται.

  2. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου των υπηρεσιών που χρησιμοποιείτε. Ορισμένες πλατφόρμες, όπως το Facebook ή το Twitter, έχουν μια επιλογή στις ρυθμίσεις απορρήτου που σας επιτρέπουν να προστατεύσετε το περιεχόμενο και τις επαφές σας από την εμφάνιση στις μηχανές αναζήτησης.

  3. Επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη του ιστότοπου. Εάν θέλετε να καταργήσετε μια συγκεκριμένη αναφορά σε άλλο ιστότοπο, φροντίστε να το ζητήσετε από τον κάτοχο του ιστότοπου. Οι περισσότεροι ιστότοποι διαθέτουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ενότητα «Επικοινωνήστε μαζί μας».

  4. Διαγράψτε ότι είναι περιττό. Πολλοί από εμάς μοιραζόμαστε υπερβολικά πολλές πληροφορίες! Εάν ανησυχείτε για τις πληροφορίες που σας αφορούν και στις οποίες έχει πρόσβαση ο καθένας, ξεκινήστε διαγράφοντας παλιές αναρτήσεις στο Facebook, tweets, φωτογραφίες από τα 17 σας ή οποιαδήποτε άλλο που δεν χρειάζεται να υπάρχει στο διαδίκτυο. Όσο σημαντικό είναι το απόρρητο για εσάς, άλλο τόσο είναι και για την οικογένειά και τους φίλους σας, οπότε διαγράψτε τις φωτογραφίες που τους αφορούν. 

  5. Ζητήστε από την Google να αφαιρέσουν τα προσωπικά σας στοιχεία και χρησιμοποιήστε το νέο εργαλείο που διατίθεται από την Google για να αφαιρέσετε προσωπικές σας πληροφορίες από τα αποτελέσματα αναζήτησής της. Επίσης, ως κάτοικος ΕΕ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα της Google για αποκλεισμό του ονόματός σας στις αναζητήσεις. 

  6. Μελετήστε τις πληροφορίες που θα μοιραστείτε στο διαδίκτυο. Αφού κάνετε όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να σχεδιάσετε με σύνεση τη νέα  εικονική σας εικόνα. Εάν θέλετε να παραμείνετε συνδεδεμένοι στο Instagram, το LinkedIn ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, ελέγξτε τις προτιμήσεις απορρήτου σας, επιλέξτε ποιος μπορεί να δει τις αναρτήσεις σας και αποφύγετε να μοιράζεστε πληροφορίες για τις οποίες αργότερα θα μετανιώσετε. 

  7. Χρησιμοποιήστε VPN. Αυτό το επιπλέον επίπεδο προστασίας θα διασφαλίσει ότι η σύνδεσή σας είναι κρυπτογραφημένη και η τοποθεσία σας καλυμμένη. Πάνω απ 'όλα, θα βοηθήσει στην αποτροπή των χάκερ από το να εισχωρήσουν στα προσωπικά σας στοιχεία.

Με όλα τα παραπάνω αποκτάμε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων μας;

Δεν υπάρχει απλή απάντηση. Πιθανότατα όχι. Ωστόσο, εξαρτάται και από τι τύπος χρήστη είστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν ανησυχείτε για το απόρρητό σας και έχετε περιορισμένη παρουσία, μπορείτε να διαγράψετε το μεγαλύτερο μέρος του ψηφιακού αποτυπώματος σας. Αντίθετα, αν τα δεδομένα σας είναι λίγο-πολύ παντού, ο παραπάνω στόχος είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.