Πρόστιμα ύψους €20.000 στην WIND από την ΑΠΔΠΧ

6 καταγγελίες πολιτών οδήγησαν την ΑΠΔΠΧ να επιβάλει στη WIND 2 πρόστιμα και 4 επιπλήξεις

Συνολικό πρόστιμο €20.000 κλήθηκε να καταβάλλει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Συγκεκριμένα, η ΑΠΔΠΧ δέχτηκε συνολικά έξι καταγγελίες πολιτών για τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποίησε η Wind, με σκοπό την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών της. Οι καταγγελίες, όμως, είχαν διαφορετική βαρύτητα με αποτέλεσμα οι τέσσερις να καταλήξουν σε απλή επίπληξη της Αρχής προς την Wind, με σκοπό να βελτιώσει τις διαδικασίες της.

Ωστόσο, για τις άλλες δύο καταγγελίες η Αρχή έκρινε πως έπρεπε να καταβληθούν πρόστιμα ύψους 15.000 ευρώ και 5.0000 ευρώ αντίστοιχα. Συγκεκριμένα:

Καταγγελία Νο 5

Στην καταγγελία Νο 5, ο πελάτης κατήγγειλε ότι η Wind τον κάλεσε με σκοπό την προώθηση των υπηρεσιών της σε τηλεφωνικό αριθμό που έχει εγγραφεί στο μητρώο του άρθρου 11 του ν. 3471/2006 του παρόχου του (Nova). Μάλιστα, ο συγκεκριμένος πελάτης είχε τονίσει ότι είναι εγγεγραμμένος στο άρθρο 11, αλλά και ότι δεν επιθυμεί κλήσεις για προώθηση πωλήσεων ή οποιαδήποτε άλλη επαφή µε την Wind.

Η Wind από τη μεριά της ισχυρίστηκε πως η κλήση αφορούσε σε έρευνα, αλλά η Αρχή έκρινε πως ο ισχυρισμός της δεν ευσταθεί και πως η κλήση διενεργήθηκε κατά παράβαση του άρθρου 11 του ν. 3471/2006.

Καταγγελία Νο 6

Στην καταγγελία Νο 6, ο καταγγέλλων και συνδρομητής της Wind, ισχυρίστηκε πως, παρόλο που είχε δηλώσει πως δεν ήθελε να λαμβάνει κλήσεις για προώθηση προϊόντων ή να λαμβάνει μέρος σε έρευνες, η Wind αγνόησε την επιθυμία του και τον κάλεσε τρεις φορές.

Σε αυτή την περίπτωση η Wind δεν αρνήθηκε τις καταγγελίες, αποδέχθηκε το σφάλμα της όσο και το πρόστιμο που της επέβαλλε η ΑΠΔΠΧ. Σύμφωνα με την Αρχή, ο χρόνος του σφάλματος, ο οποίος ανάγεται στο Μάιο του 2018 δεν αποτελεί ελαφρυντικό, ιδίως αν συνυπολογισθεί ότι όλα τα ζητήματα σχετικά µε τις δηλώσεις συνδρομητών στο μητρώο είχαν ήδη επισημανθεί στην εταιρεία µε την απόφαση 66/2016.