Ελληνική οργάνωση αποκάλυψε τον μεγαλύτερο υποκλοπέα του διαδικτύου

Τον Μάιο του 2021, η Μαρίνα Ζαχαροπούλου, δικηγόρος εξειδικευμένη σε ζητήματα ψηφιακών δικαιωμάτων και μέλος της ελληνικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Homo Digitalis, κατέθεσε αίτημα πρόσβασης στην εταιρεία Clearview ΑΙ, με έδρα τις ΗΠΑ, ζητώντας από την εταιρεία να της γνωστοποιήσει εάν υπάρχουν προσωπικά της δεδομένα στη βάση της εταιρείας, τι είδους δεδομένα είναι αυτά και τι επεξεργασία έχουν υποστεί.

Έναν χρόνο αργότερα και κατόπιν ενός πανευρωπαϊκού συντονισμού οργανώσεων για τα ψηφιακά δικαιώματα, η Ελλάδα επέβαλε πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία και απαγόρευση της λειτουργίας της σε ελληνικό έδαφος. Είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την πρώτη μέρα εφαρμογής του GDPR στην Ευρώπη.

Το πρόστιμο των 20 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η ελληνική οργάνωση είναι άλλο ένα ισχυρό μήνυμα κατά των παρεμβατικών επιχειρηματικών μοντέλων εταιρειών που επιδιώκουν να κερδίσουν χρήματα μέσω της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. 

Ταυτόχρονα, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις αρχές επιβολής του νόμου που συνεργάζονται με εταιρείες αυτού του είδους ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και παραβιάζουν κατάφωρα τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων.

Τι κάνει η εταιρεία Clearview AI 

Η Clearview AI είναι μια αμερικανική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 και αναπτύσσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Ισχυρίζεται ότι έχει «τη μεγαλύτερη γνωστή βάση δεδομένων με περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια εικόνες προσώπων», τις οποίες συλλέγει από πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλες διαδικτυακές πηγές. 

Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο που επισκέπτεται δημόσιους ιστότοπους και συλλέγει όποιες εικόνες εντοπίζει και περιέχουν ανθρώπινα πρόσωπα. Εκτός από φωτογραφίες, συλλέγει και προσωπικά δεδομένα που συνοδεύουν τις εικόνες όπως ο τίτλος του ιστότοπου και ο σύνδεσμος πηγής. Στη συνέχεια, οι εικόνες προσώπων αντιστοιχίζονται με το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου που δημιουργήθηκε από το Clearview AI προκειμένου να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων της εταιρείας. 

Η Clearview AI πουλά την πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρείες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως αστυνομικές αρχές, διεθνώς.

Πληροφορίες από homodigitalis.gr/en