Τεχνολογικός κολοσσός υπέκλεψε προσωπικά δεδομένα από 350.000 χρήστες του Instagram

Η Meta κινήθηκε νομικά έναντι ενός μεγάλου ιστότοπου και ενός ιδιώτη για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων από 350.000 λογαριασμούς του Instagram, έσω αυτοματοποιημένου λογισμικού. Συγκεκριμένα την Τρίτη 26 Ιουλίου, υπέβαλε δύο ξεχωριστές μηνύσεις, μια κατά της εταιρείας Octopus και μια κατά του product designer Ekrem Ateş.

Σύμφωνα με τη μήνυση της Meta, η Octopus είναι η αμερικανική θυγατρική εταιρεία ενός κινεζικού πολυεθνικού κολοσσού τεχνολογίας που προσφέρει υπηρεσίες data scraping επί πληρωμή για άλλες εταιρίες ή ιδιώτες. Επιπλέον, πουλά προγράμματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες προκειμένου να προγραμματίσουν και μόνοι τους καμπάνιες συλλογής δεδομένων. 

Το συγκεκριμένο λογισμικό παραβιάζει λογαριασμούς του Facebook και του Instagram και στέλνει τα στοιχεία σύνδεσης των χρηστών στην Octopus, η οποία στη συνέχεια συλλέγει όσα περισσότερα δεδομένα γίνεται από αυτούς τους λογαριασμούς. 

Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρία συγκεντρώνει αριθμούς τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης και άλλα προσωπικά στοιχεία, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποκτά πρόσβαση και στα προσωπικά δεδομένα των διαδικτυακών φίλων που σχετίζονται με αυτούς τους λογαριασμούς. 

Η Meta ισχυρίζεται ότι η Octopus παραβίασε τους όρους παροχής υπηρεσιών της και το νόμο Digital Millennium Copyright Act, προσφέροντας μια αυτοματοποιημένη υπηρεσία συλλογής προσωπικών δεδομένων, την ώρα που προσπαθούσε να αποφύγει τον εντοπισμό από την εταιρεία.

Όσο για τον Ekrem Ateş, τον ιδιώτη που μήνυσε η Meta, η εταιρεία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε αυτοματοποιημένους λογαριασμούς Instagram για να συλλέξει πληροφορίες για περισσότερους από 350.000 χρήστες του δημοφιλούς social media και αργότερα δημοσίευσε αυτά τα δεδομένα σε μια σειρά κλωνοποιημένων τοποθεσιών όπου κάποιος μπορούσε να δει τα δεδομένα αυτών των ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους . 

Πληροφορίες από engadget.com