Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς Facebook και Instagram

Οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς Facebook και Instagram και όλα αυτά λόγω της Ιρλανδίας που έχει τον πρώτο λόγο στην ΕΕ, καθώς η Meta διαθέτει έδρα εκει. Συγκεκριμένα, η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας ενημέρωσε τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι θα εμποδίσει την αποστολή δεδομένων χρηστών από την Γηραιά Ήπειρο στις ΗΠΑ. 

Το 2020, μάλιστα, είχε εκδοθεί προσωρινή διαταγή που μπλόκαρε αυτή τη μεταφορά αλλά, τελικά, ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν σε ένα προσωρινό πλαίσιο μέχρι να βγει η τελική απόφαση, ίσως και πριν το τέλος του 2022. Εντωμεταξύ, η ιρλανδική αρχή DPC συνέχισε την έρευνά της και πριν μερικές μέρες ενημέρωσε τους ομολόγους της στην Ευρώπη ότι επιμένει στην αρχική της στάση.

Ωστόσο, η Meta έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι μια τέτοια απόφαση θα κλείσει πολλές από τις υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram.

«Εάν δεν εγκριθεί ένα νέο πλαίσιο διατλαντικής μεταφοράς δεδομένων και δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε SCC ή να βασιζόμαστε σε άλλα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα δεν θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram, στην Ευρώπη», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω διαπραγμάτευσης ενός νέου κειμένου μεταφοράς δεδομένων, οι οποίες έχουν "κολλήσει” στα ψιλά γράμματα. Παράλληλα, ένας εκπρόσωπος της ιρλανδικής DPC επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο απόφασης είχε σταλεί σε άλλες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου, οι οποίες έχουν τώρα ένα μήνα για να εκφράζουν την άποψή τους, αλλά δεν θα συζητήσουν λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση.

Με πληροφορίες Politico και Reuters