Ιαπωνία: Υπάλληλος μέθυσε και έχασε USB με προσωπικά δεδομένα 460.000 κατοίκων

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να είναι και απόσπασμα από ιαπωνική κωμική ταινία τράβηξε την περασμένη Τρίτη τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη. Ο λόγος για έναν υπάλληλο του δήμου στην πόλη Αμαγκασάκι της Ιαπωνίας ο οποίος έχασε ένα USB με προσωπικά δεδομένα  460.000 κατοίκων.

Ο εν λόγω κύριος είναι υπάλληλος εταιρείας, με την οποία συνεργάζεται ο δήμος για τις καταβολές των επιδομάτων που δίνονται στους πολίτες λόγω της πανδημίας. 

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο υπάλληλος πήρε το USB από τα γραφεία του δήμου, για να μεταφέρει τα δεδομένα σε τηλεφωνικό κέντρο, κοντά στην Οσάκα. Ωστόσο, δεν επέστρεψε κατευθείαν σπίτι του αλλά πέρασε τη νύχτα του καταναλώνοντας σημαντικές ποσότητες αλκοόλ. Κάποια στιγμή, όμως, συνειδητοποίησε πως είχε χάσει την τσάντα στην οποία βρισκόταν το USB και το επόμενο πρωί δήλωσε την απώλεια στην αστυνομία.

Το USB περιελάμβανε ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης όλων των κατοίκων του Αμαγκασάκι, λεπτομέρειες για την καταβολή φόρων και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών εκείνων που λαμβάνουν άλλα επιδόματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi Shimbun.

Το ευτύχημα είναι πως όλα τα στοιχεία είναι κρυπτογραφημένα και προστατευμένα από κωδικό και δεν έχουν υπάρξει αναφορές ότι διέρρευσαν, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. Ο δήμος ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό και διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι θα σιγουρευτεί πως στο μέλλον θα γίνεται με ασφάλεια η διαχείριση των ηλεκτρονικών δεδομένων.