Google: Νέα λειτουργία θα αφαιρεί τα προσωπικά μας δεδομένα με ένα κλικ

Μετά από τα δεκάδες χιλιάδες αιτήματα που έχει δεχτεί η Google, αποφάσισε να προχωρήσει στην ικανοποίηση των χρηστών της ώστε να μην εμφανίζονται τα προσωπικά τους στοιχεία στα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Ειδικότερα η Google, εταιρεία η οποία ανήκει στην Alphabet, παρουσίασε τη νέα πολιτική της ανακοινώνοντας  τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου που θα επιτρέπει στους χρήστες να ζητούν γρήγορα και εύκολα την αφαίρεση των προσωπικών τους δεδομένων – όπως τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση email ή ακόμα και μια φυσική διεύθυνση – από τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μέχρι σήμερα, για να αφαιρέσουν οι χρήστες τα προσωπικά τους δεδομένα από τη μηχανή αναζήτησης, πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία πιθανής βλάβης, όπως το doxxing ή την κλοπή ταυτότητας. Μετά τη νέα λειτουργία, όμως, η Google θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού να μην εμφανίζονται δημοσίως τα προσωπικά τους στοιχεία.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι, νιώθουν πιο ασφαλείς στο διαδίκτυο όταν γνωρίζουν πως διατηρούν τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους πληροφοριών», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντανιέλα Ρομαίν, αντιπρόεδρος εμπιστοσύνης της Google.

Παρόλα αυτά, δεν θα αποκλείει αξιοσημείωτες πληροφορίες όπως, για παράδειγμα, αναφορές σε άρθρα ειδήσεων ή σε οποιονδήποτε κυβερνητικό ιστότοπο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσε που εξέδωσε την Τετάρτη η εταιρεία, το νέο εργαλείο που ετοιμάζει, θα επιτρέπει στους χρήστες να αφαιρούν τα προσωπικά τους δεδομένα από τη μηχανή αναζήτησης, με ένα μόνο κλικ και πως το εν λόγω εργαλείο θα είναι διαθέσιμο «τους επόμενους μήνες».

Ωστόσο, ο τεχνολογικός κολοσσός διευκρίνισε πως το εργαλείο θα αφορά μόνο προσωπικές πληροφορίες που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, ενώ δεν θα μπορεί αφαιρέσει πλήρως τα προσωπικά μας δεδομένα από το Διαδίκτυο. Γι’ αυτό τον λόγο, η εταιρεία συνιστά να επικοινωνούμε απευθείας με ιστότοπους που φιλοξενούν τις πληροφορίες μας για να ζητάμε την αφαίρεσή τους από αυτούς τους ιστότοπους.