ΗΠΑ: Πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα για την επιβολή νόμων κατά των αμβλώσεων

Η ψήφιση μιας σειράς νομοσχεδίων που στοχεύουν στην κατάργηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση στις ΗΠΑ, εγείρει ανησυχίες για την πιθανή χρήση των προσωπικών δεδομένων όσων αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις υπηρεσίες άμβλωσης με σκοπό την τιμωρία τους. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, ειδικοί σε θέματα ψηφιακών δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι σε ορισμένες πολιτείες που προωθούν τέτοιου είδους νομοσχέδια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που ερευνούν ή διώκουν υποθέσεις που σχετίζονται με την άμβλωση το ιστορικό αναζήτησης, τα δεδομένα θέσης, τα μηνύματα και άλλες ψηφιακές πληροφορίες.

Ορισμένοι νομοθέτες έχουν υποβάλει ακόμη και προτάσεις που θα απαγόρευαν ουσιαστικά στις γυναίκες να ταξιδέψουν εκτός πολιτείας για να τερματίσουν την κύηση σε άλλη πολιτεία. 

Η πολιτειακή εκπρόσωπος του Μιζούρι Elizabeth Coleman, προωθεί διάταξη που θα επιτρέπει στους πολίτες να μηνύουν οποιονδήποτε «βοηθά ή υποθάλπει» κάτοικο του Μιζούρι να κάνει έκτρωση, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών εκτός πολιτείας, των φίλων που βοηθούν στη διοργάνωση μεταφοράς ή ακόμη και των ιστότοπων που «ενθαρρύνουν ή διευκολύνουν τις προσπάθειες» των κατοίκων του Μιζούρι να κάνουν αμβλώσεις.

Οι αρχές επιβολής του νόμου θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τα λεγόμενα εντάλματα geofence, τα οποία ζητούν από τις εταιρείες διαδικτύου μια λίστα με τις συσκευές που βρίσκονται εντός συγκεκριμένων ορίων σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Τέτοια εντάλματα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως εργαλείο επιβολής του νόμου για διάφορα φερόμενα εγκλήματα.

Οι ομάδες που υπερασπίζονται τα ψηφιακά δικαιώματα και τις αναπαραγωγικές ελευθερίες προειδοποιούν τους ανθρώπους που ζουν σε πολιτείες που ποινικοποιούν την παροχή πρόσβασης σε αμβλώσεις, να προστατεύουν τα ψηφιακά τους αποτυπώματα όταν αναζητούν πληροφορίες και πόρους για αμβλώσεις στο διαδίκτυο.