Google Chrome: Εντοπίστηκαν 30 κενά ασφαλείας - κινδυνεύουν 3,2 δισ. χρήστες

Η Google αναστάτωσε τον κόσμο του διαδικτύου με μια επείγουσα ενημέρωση ασφαλείας που ανακοίνωσε, με στόχο να αντιμετωπίσει άμεσα ευπάθεια που εντοπίστηκε πριν μερικές ημέρες και επηρεάζει κυρίως τους χρήστες του Chrome σε Windows, macOS, Linux και κινητές συσκευές.

Η ενημέρωση αφορά 3,2 δισεκατομμύρια χρήστες και αξιολογήθηκε από την Google  με υψηλό βαθμό σοβαρότητας (Chrome 101.0.4951.41). Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η ευπάθεια που εντοπίστηκε, θα μπορούσε «να επιτρέψει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα (χάκερ) να εκτελέσει αυθαίρετο κώδικα στο στοχευμένο σύστημα και να αναλάβει τον έλεγχό του».

Επιπρόσθετα, ανέφεραν πως  «η ευπάθεια έχει ήδη αναγνωριστεί από τους χάκερς και συνιστάται στους χρήστες του Google Chrome να ενημερώσουν άμεσα τα συστήματά τους». Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν χρήστες του Chrome έχουν ήδη «χακαριστεί».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με παραδοχή του τεχνολογικού κολοσσού, έχουν ανακαλυφθεί 30 νέα κενά ασφαλείας στον Chrome, επτά από τα οποία αποτελούν «υψηλό» επίπεδο απειλής για τους χρήστες. Από τις 30 ευπάθειες, οι επτά αξιολογούνται ως υψηλού κινδύνου, ενώ 14 αξιολογήθηκαν ως μέτριου κινδύνου. 

Η Google συμπλήρωσε πως κατέβαλε 82.000 δολάρια στους ερευνητές που αποκάλυψαν αυτά τα προβλήματα, αλλά το τελικό ποσό ίσως να είναι υψηλότερο, καθώς η ανταμοιβή για το ένα από τα 30 κενά ασφαλείας δεν έχει καθοριστεί ακόμη.