Συναγερμός για δίκτυο κατασκόπων στο Αιγαίο μέσω διαδικτυακών σεμιναρίων

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί για μία ακόμη φορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την αυξημένη κατασκοπευτική δραστηριότητα που επιδεικνύει τελευταία η τουρκική πλευρά. 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», τις τελευταίες εβδομάδες οι αρμόδιες υπηρεσίες Αντικατασκοπείας του Πενταγώνου «έχουν θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που δραστηριοποιείται σε νησί του Αιγαίου παραδίδοντας δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας για το προσωπικό που υπηρετεί στα Σώματα Ασφαλείας, στην ΕΥΠ, στις Ε.Δ. και τα δικαστήρια».

Η έναρξη των σεμιναρίων προβλεπόταν να ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου και θα πραγματοποιούνταν μέσω μιας εξειδικευμένης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες, θα έπρεπε να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (όπως τόπος εργασίας, ΑΦΜ, κινητό τηλέφωνο, e-mail) αλλά και άλλες πληροφορίες που δεν είχαν σχέση με τα σεμινάρια, όπως η επαγγελματική τους ιδιότητα και η θέση που κατέχουν στην υπηρεσία τους. 

Παράλληλα, προκαλεί εντύπωση ότι το συγκεκριμένο ΚΕΚ απέφυγε να αναρτήσει το εν λόγω δωρεάν πρόγραμμα εκμάθησης τουρκικών στην επίσημη ιστοσελίδα του, επιλέγοντας να στείλει επιστολή ενημέρωσης των ενδιαφερομένων στους φορείς του νησιού όπου δραστηριοποιείται.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, σημειώνεται πως «η ανησυχία των ελληνικών αρχών ότι η Τουρκία επιχειρεί να αλιεύσει κρίσιμα προσωπικά δεδομένα του προσωπικού που υπηρετεί σε καίριες θέσεις στην Αμυνα, στην Ασφάλεια αλλά και την Αντικατασκοπεία, στην προκειμένη περίπτωση του ελληνικού ακριτικού νησιού, έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο λόγω της εμπλοκής συγκεκριμένου προσώπου στη διαδικασία εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας προς τους ενδιαφερομένους». 

Το συγκεκριμένο πρόσωπο μάλιστα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακών μαθημάτων, καλούσε το ένστολο προσωπικό να έχει ανοιχτές τις κάμερες των υπολογιστών του, δηλώνοντας την υπηρεσία και την ακριβή θέση όπου υπηρετεί.

Πρόκειται για πρόσωπο που έχει απασχολήσει με τη δράση του τις ελληνικές αρχές, όταν είχε πάρει μέρος σε εκδήλωση επεξήγησης τουρκικών όρων σε υπηρεσιακά στελέχη επιφορτισμένα με την Άμυνα και την Ασφάλεια του νησιού όπου δραστηριοποιείται. Τότε, είχε προκαλέσει την καχυποψία των συμμετεχόντων εξαιτίας της στάσης αλλά και των ερωτήσεων που έκανε, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεργασία μαζί του.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου, αξιολογώντας τα παραπάνω δεδομένα και εν όψει του «πολύ σοβαρού κινδύνου» να υπάρξουν «ανεπιθύμητες διαρροές», αλλά και «αποκάλυψη ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ένστολου προσωπικού, όπως και των θέσεων και των εγκαταστάσεων όπου υπηρετεί», κινήθηκαν άμεσα ενημερώνοντας τους ενδιαφερομένους και τις υπηρεσίες τους για τον κίνδυνο που υπάρχει.

Πηγή: protothema.gr