Νέα απάτη: Fake αναβάθμιση των Windows 11 εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό

Όσον αφορά την ασφάλεια των υπολογιστών, πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και να τσεκάρουμε δυο φορές πριν προχωρήσουμε στη λήψη ενός προγράμματος, καθώς οι διαδικτυακές απάτες όχι μόνο πληθαίνουν, αλλά γίνονται όλο και πιο πειστικές. Τρανταχτό παράδειγμα η νέα απάτη που, ενώ υπόσχεται αναβάθμιση των Windows, στοχεύει σε κωδικούς πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών. 

Οι ερευνητές εντόπισαν έναν ψεύτικο ιστότοπο που υποτίθεται πως σου δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσεις τα Windows 11 απευθείας από τη Microsoft, ενώ στην πραγματικότητα τοποθετεί κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή σου. 

Το πιο επικίνδυνο είναι πως η συγκεκριμένη απάτη είναι εξαιρετικά πειστική. Οι χειριστές του "windows-upgraded.com" αντέγραψαν τέλεια την παρουσίαση και τα γραφικά της Microsoft, ενώ το tab “λήψη τώρα" είναι εξαιρετικά φιλικό προς τον χρήστη. Όσοι προσπάθησαν να κατεβάσουν την νέα αναβάθμιση της Microsoft, εγκατέστησαν στον υπολογιστή τους ένα αρχείο ZIP 1,5 MB που περιέχει το "Windows11InstallationAssistant.exe", το οποίο κατεβάζει ένα DLL μεταμφιεσμένο σε αρχείο JPEG.

Αντί για αναβάθμιση, βρέθηκαν με το κακόβουλου λογισμικού RedLine Stealer το οποίο υποκλέπτει προσωπικά στοιχεία του χρήστη όπως usernames και κωδικούς πρόσβασης για πιστωτικές κάρτες, τραπεζικούς λογαριασμούς ή πρόσβαση σε κρυπτονομίσματα. 

Παρόμοιες απάτες έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Γι’ αυτό, πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί με τους ιστότοπους λήψης προγραμμάτων ή αναβαθμίσεων, ακόμα κι αν εντοπίζονται μέσω αξιόπιστων μηχανών αναζήτησης, και παράλληλα να προστατεύουμε τους υπολογιστές μας με προγράμματα antivirus.