Νέα παγίδα επιτήδειων: Κλέβουν προσωπικά δεδομένα μέσω δωρεάν WiFi

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια πλατεία ή ένα πάρκο αναζητώντας ασύρματο hot spot και εντοπίσετε την ένδειξη "Δωρεάν Wi-Fi", προσέξτε: μπορεί να πέσετε θύμα της νέας απάτης που στήνεται μέσω δωρεάν WiFi hotspots σε δημόσιους χώρους.

Οι επιτήδειοι δημιουργούν σκόπιμα σημεία πρόσβασης (access points) WiFi για να κλέψουν προσωπικά δεδομένα, στοιχεία σύνδεσης και κωδικούς πρόσβασης όσων έχουν συνδεθεί σε αυτά τα δίκτυα, προειδοποίησε ο Ντμίτρι Μπόνταρ, διευθυντής του Κέντρου ελέγχου πρόσβασης της «Rostelecom-Solar».

Οι ανυποψίαστοι χρήστες συνδέονται σε αυτά τα δίκτυα, πιστεύοντας ότι πρόκειται για το Wi-Fi ενός καφέ, του αεροδρομίου ή του σιδηροδρομικού σταθμού. Μέσω τέτοιων παγίδων Wi-Fi, οι εισβολείς μπορούν να κλέψουν προσωπικά δεδομένα, στοιχεία σύνδεσης και κωδικούς πρόσβασης χρηστών.

Πώς να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα

Ο Ντμίτρι Μπόνταρ, συστήνει καταρχάς να μην χρησιμοποιούμε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς, καθώς και πολύ προφανείς και απλούς κωδικούς.

Επιπλέον, μας συμβουλεύει να μην τους αποθηκεύουμε στο πρόγραμμα περιήγησης και να καθαρίζουμε τα cookies τακτικά καθώς οι επιτήδειοι έχουν πρόσβαση στο ιστορικό του προγράμματος περιήγησης και σε όλες τις αποθηκευμένες συζητήσεις. 

Τέλος, ο Ντμίτρι Μπόνταρ υπενθυμίζει, ότι δεν πρέπει να κάνουμε λήψη αρχείων από αμφίβολες πηγές, καθώς μπορούμε να πιάσουμε ένα keylogger (κακόβουλο λογισμικό για κλοπή λογαριασμών).