Ζούκερμπεργκ: Απειλεί να κλείσει Facebook και Instagram στην Ευρώπη

Με οριστικό κλείσιμο του Facebook και του Instagram σε ολόκληρη την Ευρώπη απειλεί ο ιδρυτής τους, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, εάν η Meta δεν έχει την επιλογή να μεταφέρει, αποθηκεύει και επεξεργάζεται δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών σε αμερικανικούς διακομιστές.

Την ίδια στιγμή, οι συμφωνίες που ίσχυαν για τη μεταφορά δεδομένων επανεξετάζονται λόγω παραβιάσεων.

Η ασπίδα προστασίας δεδομένων που χρησιμοποιούσε η εταιρεία ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020. Πλέον ΗΠΑ και ΕΕ ψάχνουν κοινό πλαίσιο για νέα συνθήκη που θα επιτρέπει στη Meta να επεξεργάζεται με ασφάλεια τα δεδομένα των χρηστών.

Τι απαντά η Μeta: «Χρειαζόμαστε σαφείς παγκόσμιους κανόνες»

«Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε, ούτε έχουμε κάποιο σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη», απαντά με ανακοίνωσή της η Meta. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Meta, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται σε μεταφορές δεδομένων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για να λειτουργούν κάποιες παγκόσμιες υπηρεσίες. Όπως και άλλες εταιρείες, έχουμε ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόμαστε σε Τυπικές Συμβατικές Ρήτρες, αλλά και στις απαραίτητες διασφαλίσεις δεδομένων για τη λειτουργία μιας παγκόσμιας υπηρεσίας.

Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα, και όπως περισσότερες από 70 ακόμα εταιρείες μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά το πιθανό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες καθώς προχωρούν αυτές οι εξελίξεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κατρακυλά η μετοχή του Facebook

Tα παραπάνω σημειώνονται σε μια περίοδο που το Facebook βρίσκεται «σε ελεύθερη πτώση». Εκτός από την πτώση του αριθμού των ημερήσιων χρηστών, οι μετοχές της μητρικής Meta Platforms υπέστησαν θεαματική υποχώρηση περίπου κατά 25% την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μειώνοντας κατά πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια την χρηματιστηριακή αξία της, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε χειρότερες των αναμενομένων προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων.