Νέα απάτη μέσω SMS - Πώς αποσπούν χρήματα και προσωπικά δεδομένα

Η μέθοδος «phishing», όπως είναι διεθνώς γνωστή κάθε είδους ηλεκτρονική οικονομική απάτη, έχει γίνει η αιτία να χάσουν χρήματα αρκετοί άνθρωποι το τελευταίο διάστημα. Οι δράστες ενεργούν γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς τα θύματά τους να καταλαβαίνουν τι συνέβη μέχρι να είναι πολύ αργά.

Μία τέτοια ηλεκτρονική απάτη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, με τους επιτήδειους να στέλνουν ψεύτικα sms σε ανυποψίαστους πολίτες. Το μήνυμα γράφει αρχικά πως η κάρτα τους είναι σε αναστολή. Στη συνέχεια, παραθέτουν ένα link με το οποίο, υποτιθεται, θα την ξεκλειδώσει ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν τραπεζικές συναλλαγές. 

Εάν λάβετε αυτό το μήνυμα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πατήσετε τον σύνδεσμο που επισυνάπτεται και φυσικά, δεν συμπληρώνετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας και τους κωδικούς, διότι καμιά τράπεζα δεν πρόκειται ποτέ να μας ζητήσει κάτι τέτοιο, ούτε μέσω μηνύματος στο κινητό, ούτε μέσω e-mail.

Αντίθετα, αν λάβετε τέτοιο μήνυμα, καλό είναι να το σβήσετε απευθείας. Εάν, πάλι, έχετε πέσει θύμα τέτοιας απάτης και έχετε δώσει τα στοιχεία σας, απευθυνθείτε άμεσα στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στην τράπεζα σας για να προλάβετε ανεπιθύμητες συναλλαγές.