Απογραφή και προσωπικά δεδομένα: Πού αποθηκεύονται - πώς χρησιμοποιούνται

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσίευσε έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την διαδικασία της φετινής απογραφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφορμή τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά πολιτών που αρνούνται να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με διευκρινήσεις που εξέδωσε στην επίσημη ιστοσελίδα της, απαντά σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που έχουν προκύψει σχετικά με τα προσωπικά μας δεδομένα:

Πού πάνε τα δεδομένα μου;

Η ΕΛΣΤΑΤ συλλέγει και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα στα πλαίσια διαφόρων διαδικασιών, όπως η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για τη διενέργεια των Απογραφών. Η ΕΛΣΤΑΤ δεν επεξεργάζεται ποτέ προσωπικά δεδομένα για σκοπό άλλο από εκείνον που τα έχει συλλέξει.

Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και των επεξεργασιών για τις οποίες είναι υπεύθυνη, δεν διαβιβάζονται σε καμία άλλη δημόσια Υπηρεσία ή ιδιωτική εταιρεία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε χώρες εκτός ΕΕ ή σε διεθνείς Οργανισμούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κοινοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των απογραφόμενων σε τρίτους, για σκοπούς άμεσης προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών.

Ποιος έχει πρόσβαση στα δεδομένα μου;

Στις εφαρμογές που αφορούν στις Απογραφές Κτιρίων και Πληθυσμού – Κατοικιών, καθώς και στις σχετικές βάσεις δεδομένων, έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα, περιλαμβανομένων των διαχειριστών αυτών, που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Τα εξουσιοδοτημένα άτομα έχουν πρόσβαση μόνο στα αναγκαία πεδία των εφαρμογών και των βάσεων δεδομένων και μόνο για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους.

Πού αποθηκεύονται τα δεδομένα μου;

Τα δεδομένα που θα συλλεγούν στο πλαίσιο των Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού -Κατοικιών αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή σε εξυπηρετητές (servers) της ΕΛΣΤΑΤ, σε ασφαλές περιβάλλον.

Τα έντυπα ερωτηματολόγια που θα συμπληρωθούν με στοιχεία των απογραφόμενων φυλάσσονται ασφαλώς σε χώρο φύλαξης έντυπου υλικού σε κτίρια της ΕΛΣΤΑΤ και διατηρούνται εκεί για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, το έντυπο υλικό καταστρέφεται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σε ποιον ανήκουν οι servers όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα;

Τα δεδομένα που θα συλλεγούν στο πλαίσιο των Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού -Κατοικιών αποθηκεύονται σε ηλεκτρονική μορφή σε εξυπηρετητές (servers) της ΕΛΣΤΑΤ, σε ασφαλές περιβάλλον.

Σε ποιον θα δοθούν τα δεδομένα μου;

Η ΕΛΣΤΑΤ συλλέγει και επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα στα πλαίσια διάφορων επεξεργασιών, όπως η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για τη διενέργεια των Απογραφών. Η ΕΛΣΤΑΤ δεν επεξεργάζεται ποτέ προσωπικά δεδομένα για σκοπό άλλο από εκείνον που τα έχει συλλέξει.

Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και των επεξεργασιών για τις οποίες είναι υπεύθυνη, δεν διαβιβάζονται σε καμία άλλη δημόσια Υπηρεσία ή ιδιωτική εταιρεία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε χώρες εκτός ΕΕ ή σε διεθνείς Οργανισμούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κοινοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των απογραφόμενων σε τρίτους για σκοπούς άμεσης προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα όργανα της ΕΕ και των διεθνών Οργανισμών, κάθε ενδιαφερόμενος χρήστης και φορέας έχει πρόσβαση μόνο σε συγκεντρωτικούς στατιστικούς πίνακες και όχι σε προσωπικά δεδομένα.

Ποια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται για την επεξεργασία των δεδομένων;

 Η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι έχουν υπογράψει δήλωση τήρησης στατιστικού απορρήτου.

Πού θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα μου;

Τα δεδομένα όλων των ερωτηματολογίων συγκεντρώνονται, τυγχάνουν σχετικής επεξεργασίας και ακολούθως από αυτά παράγονται συγκεντρωτικοί πίνακες με πληροφορίες για τα δημογραφικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Χώρας.