Ο απίθανος λόγος που συγγραφείς μήνυσαν την OpenAI και τη Microsoft

Μια ομάδα συγγραφέων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην κυβερνήτη, Mike Huckabee, και της δημοφιλούς συγγραφέως Lysa TerKeurst, κατέθεσαν αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατηγορώντας την OpenAI και τη Microsoft.

Σύμφωνα με το Reuters, ο συγγραφέας Julian Sancton ισχυρίζεται ότι η OpenAI αντέγραψε δεκάδες χιλιάδες μη μυθοπλαστικά βιβλία χωρίς άδεια, με σκοπό να εκπαιδεύσει το ChatGPT να ανταποκρίνονται στις ανθρώπινες προτροπές.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε δεδομένα από την εφαρμογή "Books3", η οποία, σύμφωνα με τους συγγραφείς, περιέχει χιλιάδες πειρατικά βιβλία.

Η μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων απευθύνεται και στην ερευνητική ομάδα AI EleutherAI, για φερόμενη παροχή δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των συστημάτων των εταιρειών που περιλαμβάνουν το Books3.

H Microsoft αρνήθηκε να σχολιάσει τις παραπάνω κατηγορίες, ενώ η Meta δεν απάντησαν καν σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την αγωγή.

«Πάρα πολλές εταιρείες έχουν προωθήσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιώντας γλωσσικά μοντέλα τα οποία αποκτούν με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής των βιβλίων των συγγραφέων μας», ανέφεραν οι δικηγόροι των συγγραφέων σε δήλωση την Τετάρτη. «Δεν είμαστε αντίθετοι στην καινοτομία - είμαστε αντίθετοι στην κλοπή πίσω από την καινοτομία».